Sernik z sokiem pomarańczowym na cynamonowym spodzie pod kokosowo makową pierzynką

4.5 (141 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wariacja sernikowa na całego!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    2 szkl mąki
    15 dag margaryny
    2 jajka
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    15 dag cukru

    Masa serowa:
    1 kg sera
    2 budynie waniliowe
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szkl. mleka
    1 szkl. soku wyciśniętego z pomarańczy lub soku z kartonu
    4 łyżki oleju
    6 żółtek
    15 dag cukru
    Kilka kropel aromatu pomarańczowego

    Pianka makowo – kokosowa
    6 białek
    1 szkl cukru
    ¾ szkl maku
    ¾ szkl kokosu
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z sokiem pomarańczowym na cynamonowym spodzie pod kokosowo makową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 2. Masa serowa: Mleko połączyć z sokiem. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując wlewać olej, wkładać partiami ser. Wlać rozpuszczone w mleku i soku budynie wraz z mąką. Wszystko połączyć na końcu dać aromat. Wylać na ciasto. Piec ok. 40 minut w 180C. Pod koniec pieczenia gdy sernik zaczyna się rumienić wyłożyć piankę makowo – kokosową i piec kolejne 15 minut.
  • 3. Pianka makowo – kokosowa:Białka ubić na sztywno dodać cukier i miksować do jego rozpuszczenia się. Wsypać mak i kokos, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na sernik.
  • 4. Blaszka o wymiarach:25x40cm
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować