Ciasto kruche:
2 szkl mąki
15 dag margaryny
2 jajka
Łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag cukru
Masa serowa:
1 kg sera
2 budynie waniliowe
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szkl. mleka
1 szkl. soku wyciśniętego z pomarańczy lub soku z kartonu
4 łyżki oleju
6 żółtek
15 dag cukru
Kilka kropel aromatu pomarańczowego
Sernik z sokiem pomarańczowym na cynamonowym spodzie pod kokosowo makową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
2.Masa serowa: Mleko połączyć z sokiem. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując wlewać olej, wkładać partiami ser. Wlać rozpuszczone w mleku i soku budynie wraz z mąką. Wszystko połączyć na końcu dać aromat. Wylać na ciasto. Piec ok. 40 minut w 180C. Pod koniec pieczenia gdy sernik zaczyna się rumienić wyłożyć piankę makowo – kokosową i piec kolejne 15 minut.
3.Pianka makowo – kokosowa:Białka ubić na sztywno dodać cukier i miksować do jego rozpuszczenia się. Wsypać mak i kokos, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na sernik.
Komentarze