Sernik Z Sokiem Marchwiowo Pomarańczowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis na ten sernik wydaje się być długi, ale to tylko pozory ;) Czas przygotowania jest bardzo krótki, a cieszenie się smakiem takiego nietypowego sernika daje nam wiele, długich i przyjemnych chwil ;)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Warunek konieczny: wszystkie składniki mają być w temp. pokojowej (wyjmujemy je z lodówki na około 2 godz. przed pieczeniem ) !!!




    Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:

    masa serowa:

    250 g sera śmietankowego, twarogowego
    3/4 szkl cukru
    3 jajka kl M
    400 ml śmietany 18 %
    3/4 szkl soku marchwiowego, dałam (mango, marakuja, marchew, jabłko)
    1/4 szkl soku pomarańczowego
    skórka starta z połowy pomarańczy (niekonieczne)
    3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu bez cukru z malutką górką

    spód z ciasteczek lub płatków kukurydzianych:
    100 gr płatków kukurydzianych czekoladowych lub 100 g ciastek maślanych czekoladowych
    15-20 g masła roztopionego

    polewa czekoladowa:
    niecałe 20 g masła
    4-5 łyżeczek cukru
    3 łyżeczki kakao
    1 łyżka zimnego mleka

    dekoracja:
    pastelowe kwiatki z opłatka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Ciastka Sok

Sernik z sokiem marchwiowo pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód z ciastek bądź płatków

    1. Ciastka bądź płatki kruszymy na drobno, masło roztapiamy i mieszamy z ciastkami/płatkami do utworzenia mokrego piasku. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, następnie wykładamy masę ciasteczkową i mocno ugniatamy. Chowamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • 2. Masa serowa

    2. Włączamy piekarnik na 180 stop.
    Wszystkie składniki na masę serową, umieszczamy w misie i miksujemy krótko do połączenia się składników (ważne aby było to krótko gdyż, dłuższe miksowanie napowietrzy masę serową która następnie podczas pieczenia bardzo wysoko wyrośnie, a następnie opadnie )
    3. Gotową masę wylewamy na spód ciasteczkowy bądź płątkowy ;)
    Sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej.
    4. Foremkę z sernikiem owijamy dokładnie, dwa lub trzy razy folią aluminiową i wstawiamy do większej foremki.
    Do tej większej foremki nalewamy wrzącej wody, tak aby sięgała do połowy wysokości formy z sernikiem..
    Sernik pieczemy w 180 stopniach przez około 60-70 minut.
    Po upieczeniu, masa serowa powinna być ścięta i lekko zarumieniona.
    Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie przekładamy na noc do lodówki.
  • 3. Polewa i dekoracja

    5. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie polewamy ciasto. Na koniec układamy kwiatki z opłatka lub dowolne inne dekoracje które akurat mamy. Smacznego !!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować