Przepis na ten sernik wydaje się być długi, ale to tylko pozory ;) Czas przygotowania jest bardzo krótki, a cieszenie się smakiem takiego nietypowego sernika daje nam wiele, długich i przyjemnych chwil ;)
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Warunek konieczny: wszystkie składniki mają być w temp. pokojowej (wyjmujemy je z lodówki na około 2 godz. przed pieczeniem ) !!!
Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:
masa serowa:
250 g sera śmietankowego, twarogowego
3/4 szkl cukru
3 jajka kl M
400 ml śmietany 18 %
3/4 szkl soku marchwiowego, dałam (mango, marakuja, marchew, jabłko)
1/4 szkl soku pomarańczowego
skórka starta z połowy pomarańczy (niekonieczne)
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu bez cukru z malutką górką
spód z ciasteczek lub płatków kukurydzianych:
100 gr płatków kukurydzianych czekoladowych lub 100 g ciastek maślanych czekoladowych
15-20 g masła roztopionego
Sernik z sokiem marchwiowo pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód z ciastek bądź płatków
1. Ciastka bądź płatki kruszymy na drobno, masło roztapiamy i mieszamy z ciastkami/płatkami do utworzenia mokrego piasku. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, następnie wykładamy masę ciasteczkową i mocno ugniatamy. Chowamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
2.Masa serowa
2. Włączamy piekarnik na 180 stop.
Wszystkie składniki na masę serową, umieszczamy w misie i miksujemy krótko do połączenia się składników (ważne aby było to krótko gdyż, dłuższe miksowanie napowietrzy masę serową która następnie podczas pieczenia bardzo wysoko wyrośnie, a następnie opadnie )
3. Gotową masę wylewamy na spód ciasteczkowy bądź płątkowy ;)
Sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej.
4. Foremkę z sernikiem owijamy dokładnie, dwa lub trzy razy folią aluminiową i wstawiamy do większej foremki.
Do tej większej foremki nalewamy wrzącej wody, tak aby sięgała do połowy wysokości formy z sernikiem..
Sernik pieczemy w 180 stopniach przez około 60-70 minut.
Po upieczeniu, masa serowa powinna być ścięta i lekko zarumieniona.
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie przekładamy na noc do lodówki.
3.Polewa i dekoracja
5. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie polewamy ciasto. Na koniec układamy kwiatki z opłatka lub dowolne inne dekoracje które akurat mamy. Smacznego !!!!
Komentarze