Rewelacyjny sernik na zimno! Podstawą tego sernika są znane wszystkim serki wiejskie. Dodatek galaretki agrestowej sprawił, że z masy powstała delikatna pianka. Smaku ciastu nadają sezonowe truskawki! Uwielbiam takie lekkie domowe ciasta!
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
200 g herbatników pełnoziarnistych
60 g margaryny
400 g ziarnistego serka wiejskiego
2 łyżki ksylitolu
2 łyżki nasion chia
2 galaretki agrestowe
3 szklanki wrzątku
300 g świeżych truskawek
Sernik z serków wiejskich z chia, truskawkami i galaretką agrestową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Foremkę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki mielimy na drobny pył. Łączymy z rozpuszczoną, ciepłą margaryną. Ciastkami wykładamy dno tortownicy. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do wystygnięcia. Serki wiejskie blendujemy na gładki krem z dodatkiem ksylitolu. Wsypujemy nasiona chia i ponownie mieszamy. Na końcu wlewamy ¾ rozpuszczonej galaretki, miksujemy. Na brzegach tortownicy układamy połówki umytych truskawek. Gotową masę przelewamy powoli do tortownicy. Wstawiamy do lodówki. Gdy masa serowa zastygnie na wierzch wylewamy resztę galaretki. Chłodzimy w lodówce.
Komentarze