Sernik z serków homogenizowanych w cieście kakaowym

4.48 (185 ocen)

  • 40 min

Bardzo delikatny, wilgotny sernik. Ciasto piekę przeważnie dla dwóch osób. Stąd dobrana jest mniejsza forma i odpowiednia ilość składników. Sernik jest przepyszny - idealny do porannej kawy. Idealnie pasuje na świąteczny stół i nie tylko.

  • 40 min

Składniki:

  • Forma: tortownica o średnicy 23 cm
    Ciasto:
    1 szklanka mąki
    ½ szklanki cukru
    ½ kostki margaryny
    2 żółtka
    1,5 łyżki kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    3 serki waniliowe po 150 g każdy
    1 serek biały 175 g(u mnie z Włoszczowej)
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 żółtka
    Piana z 5 białek
    Szczypta soli
    Tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

4.48 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z serków homogenizowanych w cieście kakaowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: składniki na ciasto przenieść na stolnicę, posiekać nożem, zagnieść szybko ciasto, podzielić na pół, włożyć do woreczków, schłodzić w zamrażalniku przez godzinę.
    Serki zmiksować z żółtkami i cukrem pudrem, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Pianę ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać.
    Na dno natłuszczonej tortownicy zetrzeć połowę ciasta, wylać ser, zetrzeć pozostałe ciasto. Piec w temp. 180 stopni 50 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Porady

1.Na spód ciasta można wyłożyć łyżkę rodzynek namoczonych w rumie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować