sernik z serka wiejskiego

4.49 (196 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

sernik trochę inny niż wszystkie ale bardzo smaczny

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na spód:
    250 g herbatników
    125 g masła, rozpuszczonego
    Łyżeczka cynamonu

    Składniki na masę serową:
    2 serki wiejskie (cottage cheese)
    400 g serka śmietankowego
    starta skórka z jednej cytryny
    3/4 szklanki cukru pudru
    3 jajka
    1 szklanka kwaśnej śmietany
    1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (60 ml)
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z serka wiejskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód:
    Ciastka pokruszyć blenderem lub rozgnieść wałkiem. Dodać roztopione masło, cynamon i wymieszać. Masą wyłożyć dno i boki tortownicy o średnicy 24cm. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
  • 2. Serek wiejski zmiksować blenderem na gładka masę. Połączyć z serkiem śmietankowym, dodać cukier i skórkę z cytryny. Zmiksować. Wbijać po kolei jajka, dalej miksując. Na koniec dodać sok z cytryny i kwaśną śmietanę. Dokładnie wymieszać. Wylać na schłodzony spód (masa jest rzadka, ale taka ma być).
  • 3. Piec przez 1 godzinę 15 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 160°C. Nie pieczemy do tzw. suchego patyczka. Sernik powinien być sprężysty i ścięty od góry, patyczek może pozostać mokry. Ja tak jak było w oryginale przykryłam folią od góry, wtedy sernik pozostanie biały na wierzchu. Gdy wystygnie wkładamy go do lodówki na 3 godziny a najlepiej na noc
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować