Sernik z serka homogenizowanego

4.5 (191 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Delikatny i puszysty, rozpływa się w ustach! I do tego jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 15 minut nie licząc czasu pieczenia.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • masa serowa:
    2 opakowania naturalnego serka homogenizowanego po 40 dag (razem 80 dag),
    4 jajka,
    1 ½ szklanki cukru,
    4 łyżki kaszy manny,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    2 łyżeczki cukru wanilinowego,
    20 dag jagód lub borówek amerykańskich (opcjonalnie);

    do przygotowania formy:
    2 łyżki masła lub margaryny,
    2 łyżki bułki tartej,
    herbatniki maślane do wyłożenia formy (ok. 20 sztuk).
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Herbaty

Sernik z serka homogenizowanego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na dnie formy i bokach ułożyć herbatniki.
  • 2. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z kaszą manną i proszkiem do pieczenia.
  • 3. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać serek homogenizowany i mąkę zmieszaną z kaszą manną, wymieszać.
  • 4. Do białek dodać szczyptę soli i ubić sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową. Masę przełożyć do formy. Posypać owocami.
  • 5. Sernik piec ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170oC. Po przestudzeniu sernik wyjąć z formy, można go jeszcze posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować