Sernik z rosą

  • wyświetlono: 892 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Aksamitny, puszysty, zniewalający... Z moim przepisem uda się na pewno :) Sernik zdobi złota rosa, dla wielu zagadka, jednak w paru krokach opiszę Wam jak ja osiągnąć.

  • 90min

Składniki

Składniki na ciasto (temperatura pokojowa):
30 dag mąki pszennej
10 dag margaryny
1 czubata łyżka smalcu
1 jajo
1 żółtko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru

Składniki na masę serową:
1 kg sera
1,5 szklanki mleka (porcja na sobie mielony ser, przy rzadkim z wiaderka dać 0,5 szklanki mleka)
0,5 szklanki oleju
szklanka drobnego cukru
1 budyń śmietankowy z cukrem (proszek)
4 żółtka
2 jaja
olejek pomarańczowy

Składniki na beze:
5 białek schłodzonych w czasie pieczenia sernika
szklanka cukru pudru

* łącznie potrzeba 7 jaj

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z rosą

  • 1. Wyżej wymienione składniki ba ciasto wyłożyć do naczynia, po czym dokładnie zagnieść. Wyłożyć na suchą blaszkę, bez żadnego podkładu typu papier do pieczenia. Ciasto rozłożyć również na bokach blaszki, robiąc w ten sposób dobry podkład pod masę serową.
  • 2. Zrobić masę serową. Żółtka, jaja, cukier, budyń, olej, olejek zmiksować. Ser dołożyć i wymieszać łyżką. Masa powinna być dość rzadka, podobna w konsystencji do ciasta naleśnikowego. Jednak jeżeli jest bardzo rzadka, to zmniejszyć ilość mleka. Dlatego mleko dodajemy na końcu.
  • 3. Wylać masę na ciasto i wstawić do piekarnika. Ja piekę z termoobiegiem w 170 stopniach. Piec około 50 minut. Około - ponieważ ser musi się zarumienić na wierzchu. Czas może być troszkę dłuższy. Po tym czasie wyjąć, położyć na wierzch piane z białek i jeszcze na chwilę włożyć szybciutko do piekarnika na kilka minut. Piana musi się tylko lekko zarumienić.
  • 4. Pianę przygotowujemy na sam koniec, wtedy kiedy sernik piecze się już około 40 minut. Musi być bardzo dobrze ubita, tak jak typowa beza. Najpierw bijemy białka z szczyptą soli, na bardzo bardzo sztywno. Kilka minut, aż zaczną ukazywać się pęcherzyki powietrza. Następnie łyżka po łyżce dodajemy stale miksując cukier puder. Całość musi być kleista i zbita.

    Wykładamy na ciasto - robimy to szybko, tylko na chwilkę przerywając pieczenie. Pianę zapiekamy dosłownie tylko troszkę, na leciutko złoty kolor (około 7 minut). Chodzi o to by skarmelizowany cukier mógł się wydostać na wierzch i utworzyć złote kropelki.

Porady

Niektórzy twierdzą, że dobrze dodać jest łyżkę octu, czy mąki ziemniaczanej. Nie prawda. Piana musi mieć dużo cukru i musi być lekka jak chmurka a masa serowa dobrze wypieczona (to też bardzo ważne by ciasto nie chłonęło rosy do siebie, dlatego pisałam by je zrumienić).
Na moim serniku wychodzi tak wielka rosa, że na następny dzień robią się na nim już kałuże :)
Na pianie przed włożeniem do piekarnika, można porobić falę widelcem, będzie to ładnie wyglądać, bo w dołkach zbierze się najwięcej rosy. Robiłam takie fale przy skubańcu - klik

Rosa pojawia się wtedy, kiedy sernik zaczyna stygnąć.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babciserniksernikzrosa

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik z rosą

Dodane przez: Justi

SERNIK Z ROSĄ

Dzięki dodaniu oleju do sernika...

Sernik z rosą

Dodane przez: RedakcjaPP

Sernik z rosą

Ten sernik z rosą wychodzi mi najlepiej.Jest...

image-13j9h4g

Dodane przez: beniawojt

Sernik z wiśniami i rosą

Klasyczny sernik z pianką ze złocistymi...

Sernik z rosą

Dodane przez: ewiczka2304

Sernik z rosą

Przepis z książki Ewy Wachowicz....

Sernik z rosą (Złota rosa)

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Sernik z rosą (Złota rosa)

Sernik rosą to jeden z prostszych...

sernik z rosą

Dodane przez: boje_sie_motyli

Sernik z rosą

Smak powoduje wspomnienia z minionych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE