Sernik z rosą

4.5 (198 ocen)

  • 30 min

Wyśmienite ciasto na ważne uroczystości. Szybkie i proste w przygotowaniu. Bardzo smaczne. Efektownie wygląda i robi wrażenie na gościach.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 czubate szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru
    2 żółtka
    1 jajko
    1 łyżka smalcu
    pół kostki margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg sera w wiaderku
    0,5 szklanki oleju
    2 szklanki mleka
    1 szklanka cukru
    2 całe jajka
    5 żółtek
    2 budynie śmietankowe bez cukru

    Masa bezowa:
    7 białek
    1 szklanka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z rosą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie ciasta 1. Ciasto:
    Zagnieść wszystkie składniki i wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć nim brzegi i dno prostokątnej formy. Formę należy wysmarować tłuszczem i wyłożyć folią do pieczenia.
  • 2. Masa serowa:
    Jajka ubić z cukrem, dodać olej, mleko, ser, na końcu budynie w proszku. Dokładnie ubić. Otrzymaną masę wylać na ciasto i piec 50 – 60 min w temperaturze 180 stopni C do momentu aż się zarumieni i zacznie pękać.
  • Rozsmarowywanie masy bezowej 3. Masa bezowa:
    Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę.
    Ciasto wyjąć z piekarnika, ale go nie wyłączać. Wyłożyć na nie pianę i rozsmarować powierzchnię. Następnie sernik wstawić z powrotem do piekarnika i piec około 5-10 minut w tej samej temperaturze aż sie zarumieni ale nie z brązowi.
  • Gotowy sernik 4. Upieczony sernik wyjąć i przenieść do chłodnego miejsca. Po około 20 minutach zacznie wychodzić rosa. Po całkowitym wystygnięciu sernik schować do lodówki.

Porady

Masa serowa będzie płynna, także nie należy się martwić i niczego dodawać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować