Niezwykle pyszny i wilgotny sernik,z wyczuwalną nutką kokosu w cieście.Pierwszy raz do sera dodałam kaszę mannę,nadała ona sernikowi wilgotności.
2 godz.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
2 jajka
15 dag masła lub margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru
5 dag wiórek kokosowych
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( ja użyłam gotowego w wiadereczku )
3 jajka
3 łyżki kaszy manny
15 dag masła lub margaryny
2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy ,bez cukru)
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag rodzynek
Dodatkowo:
1 płaska łyżka bułki tartej
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do oprószenia
Sernik z rodzynkami w kokosowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto.Formujemy kule i wkładamy do lodówki na pół godziny.Następnie po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części.
2.Ser:
masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy.
Do masy dodajemy kaszę mannę,proszek do pieczenia,budynie w proszku i ser (dwu lub trzykrotnie zmielony ),dokładnie ucieramy.Na koniec wsypujemy rodzynki,mieszamy.
3.Jedną część ciasta wałkujemy i wykładamy do tortownicy o średnicy 25 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą.Następnie wykładamy masę serową.Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na ser.Ciasto nakłuwamy widelcem.
4.Sernik pieczemy około 70 minut w temperaturze 180 stopni.
5.Upieczony sernik studzimy,kroimy i oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze