Sernik z rodzynkami (krakowski)

0 (0 ocen)

  • 12 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik z rodzynkami, na kruchym cieście. Ciężki, twarogowy, a jednocześnie delikatny, z wyczuwalnym lekko cytrusowym posmakiem.

  • 12 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na blachę 40x25cm

    ciasto:
    ok 350 g mąki,
    220 g masła,
    2 łyżki cukru pudru,
    opakowanie cukru z pomarańczą,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    3 żółtka,
    łyżka śmietany 12%

    masa twarogowa:
    ok 1,5 kg sera z wiaderka,
    250 g cukru,
    opakowanie cukru ze skórką cytrynową,
    200 g masła
    10 jajek,
    2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
    opakowanie budyniu waniliowego,
    200 g rodzynek,
    szczypta soli

    dodatkowo:
    żółtko + łyżka mleka,
    ok 250 g cukru pudru,
    2-3 łyżki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Ciasto

Sernik z rodzynkami (krakowski) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Składniki na ciasto muszą być zimne, wyjęte bezpośrednio z lodówki.
    Mąkę mieszamy z cukrami i proszkiem. Żółtka razem ze śmietaną.
    Zagniatamy opuszkami palców ciasto, dodajemy płynną masę. Szybko zagniatamy na jednolitą masę.
    Owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na godzinę.
    Po tym czasie oddzielamy 1/3 ciasta, którą ponownie wkładamy do lodówki.
    Pozostałą część rozwałkowujemy na kształt blachy.
    Blachę wkładamy papierem do pieczenia,przekładamy ciasto, nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach.
    Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.
    Wyjmujemy.
    Pozostałą 1/3 część ciasta rozwałkowujemy i kroimy na około 2 cm szerokości paski
  • 2. Masa twarogowa
    Żółtka oddzielamy z białek.
    Białka wraz z solą ubijamy na sztywną masę.
    Masło ucieramy wraz z cukrami. Następnie dodajemy stopniowo żółtka cały czas miksując.
    Na średnich obrotach dodajemy partiami ser oraz rodzynki. Dodajemy skrobię oraz proszek budyniowy. Miksujemy do połączenia się składników.
    Na koniec za pomocą łyżki dodajemy białka, delikatnie mieszając.
  • 3. Wylewamy na podpieczone ciasto.Na wierzchu układamy paski ciasta w kratkę.
    roztrzepanym żółtkiem z mlekiem smarujemy wierzch ciasta.
    Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 55 minut- wierzch ciasta będzie rumiany.
    Wyłączamy piekarnik, zostawiamy w nim jeszcze przez 20 minut ciasto -NIE OTWIERAJĄC drzwiczek. Po tym czasie uchylamy piekarnik i studzimy sernik (po około godzinie możemy wyciągnąć).
    Całkowicie wystudzony wkładamy na noc do lodówki.
  • 4. Rano przygotowujemy lukier:mieszamy cukier puder z odrobiną wodą, lukrujemy z góry.
    Czekamy, aż lekko zastygnie i wtedy dopiero kroimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować