Sernik z ricotty ze skórką pomarańczową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pomarańczowy sernik z ricotty i mascarpone, pieczony bez spodu. Szybki i prosty w wykonaniu. Polecam

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750g sera ricotta
    250g sera mascarpone (125g do sernika - 125g do kremu)
    4 jajka
    3/4 szklanki drobnego cukru
    1 łyżka cukru z pomarańczą lub aromat
    1 łyżeczka cukru pudru
    100ml mleka
    200g skórki pomarańczowej ( 150g do sernika - 50g do dekoracji)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z ricotty ze skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem, dodajemy ricottę, mleko i połowę serka mascarpone. Miksujemy. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy. Sernik pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu.

    Studzimy. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, smarujemy nim sernik. Dekorujemy resztą skórki pomarańczowej. Dodatkowo użyłam konfitury pomarańczowej.

Porady

Do tego sernika pasuje również CZEKOLADA! Do masy można dołożyć groszki czekoladowe lub posiekaną czekoladę lub udekorować sernik czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować