Sernik z ricotty z czekoladą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Pyszny serniczek , pyszny deserek.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 600 g sera ricotta
    200 g białej czekolady
    100 g czekolady mlecznej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    4 jajka

    4 łyżki płaskie cukru
    sok z jednej cytryny
    masło do wysmarowania formy

    pisaki cukrowe kolorowe do wykonania dekoracji

Sernik z ricotty z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser wyłożyć na drobne sito i pozostawić na noc, żeby pozbyć się serwatki.
    Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Jajka utrzeć z cukrem na puch . Dodać ser , czekoladę , sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i wszystkie składniki połączyć.
    Masę przełożyć do wysmarowanej masłem foremki.
    Na dno piekarnika postawić naczynie z wodą.
    Pieczenie 15 min w temperaturze 180 stopni i następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze ok 60 min.
    Sernik wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
    Na wystudzony sernik wylać mleczną czekoladę ( wcześniej rozpuszczona w kąpieli wodnej ) . Udekorować wg uznania lub nie .
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy