Sernik bez sera

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Sernik bez sera, szybki, prosty, tani i niebiańsko puszysty! Idealna propozycja deserowa zaczerpnięta z przepiśnika cioci, która rozbudziła we mnie instynkt cukiernika-amatora ;)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • ciasto:
    3 szklanki mąki
    4 żółtka
    1 szkl. cukru pudru
    200 g masła/margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    masa:
    3 opakowania śmietany 18% (po 400 g)
    2 opakowania budyniu śmietankowego
    1 szkl. cukru
    1 cukier wanilinowy
    4 białka
    500 ml mleka

    dodatkowo:
    tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Kruche ciasto Desery

Sernik bez sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę połączyć z posiekaną nożem margaryną/masłem. Dodać żółtka cukier puder i proszek do pieczenia, następnie zagnieść ciasto. 1/3 włożyć do zamrażalnika, resztę wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy, nakłuć widelcem.
  • 2. Śmietany ubić z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem, dodać budynie połączone z mlekiem. Białka ubić na sztywno i dodać do śmietany. Delikatnie wymieszać.

    Uwaga, do masy można dodać np. startą skórkę cytrynową by uzyskać aromat.
  • 3. Masę wylać na spód ciasta w formie, na wierzch zetrzeć pozostającą zamrożoną część ciasta.
    Piec 50 minut w temp. 200 stopni.

    Oczywiście po ostygnięciu polecam posypać ciasto cukrem pudrem, chociażby dla efektu estetycznego.

Porady

Każdy piekarnik jest inny. Gdy obawiasz się zakalca powstałego w wyniku mokrej masy śmietanowej - podpiecz spód 10-15 minut w temp. 180 stopni. Przezorny zawsze ubezpieczony!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować