Sernik z rabarbarem i musem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Sernik z rabarbarem, z musem truskawkowym na kakaowym cieście. Sernik kremowy, delikatny z kwaśną dominacją rabarbaru, z wierzchu z musem truskawkowym. Wypiek mało słodki, idealny na upalne dni.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Spód ciasta tortownica 26 cm ( polecam 24 cm sernik będzie nieco wyższy)

    mąka pszenna 200 g
    cukier 40 g
    żółtka z 2 jaj
    śmietana 18 % 1 łyżka
    masło 100 g
    kakao 20 g- 3 łyżki

    Mus truskawkowy:

    truskawki 70 g
    żelatyna 1/2 łyżeczki
    cukier 2 łyżki

    Rabarbar

    rabarbar łodyga 100-150 g
    cukier 1 łyżka
    Rabarbar umyć, usunąć grube włókna. pokroić na plastry o grubości 0,5 cm. Rabarbar oprószyć cukrem, pozostawić na parę minut, następnie osuszyć na bibule lub ręczniku papierowym.

    Masa serowa:

    ser biały twarogowy 700 g
    ser ricotta 100 g
    śmietana 36% 250 g
    cukier 100 g
    jajka 4
    budyń śmietankowy 1
    maka ziemniaczana 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z rabarbarem i musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne masło pokroić w kostkę. Wszystkie składniki zagnieść na elastyczne ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą, umieścić w zamrażarce na godzinę.

    Truskawki lekko rozdrobnić blenderem, Dodać cukier, żelatynę wymieszać, podgrzać na średniej mocy palnika, odparować sok do konsystencji rzadkiego dżemu.

    Rabarbar umyć, usunąć grube włókna. pokroić na plastry o grubości 0,5 cm. Rabarbar oprószyć cukrem, pozostawić na parę minut, następnie osuszyć na bibule lub ręczniku papierowym.

    Ser twarogowy zmielić dwukrotnie. Wszystkie składniki umieścić w misie robota kuchennego, zmiksować na średnich obrotach, tylko do połączenia składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto zetrzeć na grubych oczkach tarki. Przełożyć masę serową, na wierzch ułożyć rabarbar, lekko wcisnąć patyczkiem w głąb masy. Mus truskawkowy nałożyć łyżeczką, rozprowadzić patyczkiem tworząc esy floresy. Żaroodporne czynie wypełnione do połowy wodą, wstawić na dno piekarnika. Piec w temperaturze 160 ° C 70 minut. Sernik schłodzić całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować