SERNIK Z PUSZYSTĄ CYTRYNKĄ

  • wyświetlono: 997 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Połączenie pysznego sernika z lekko orzeźwiającą i puszystą pianką.

_DSC0089
  • 25 porcje
  • 150min
  • Średni

Składniki

CIASTO KRUCHE
- kostka margaryny
- 300g mąki pszennej
- 100g cukru

MASA SEROWA
- 2kg sera białego (ja kupiłam w wiadereczku od razu zmielony)
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- sok z 1/2 cytryny
- 2 budynie waniliowe
- 150g margaryny zwykłej

MASA CYTRYNOWO- BUDYNIOWA
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 1/2 szklanki wyciśniętego soku z cytryny (potrzeba 2 cytryny)
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru (200g)
- 200g masła

PIANKA CYTRYNOWA
- 2 śnieżki
- sok z 1/2 cytryny
- żelatyna

Sposób przygotowania przepisu:

SERNIK Z PUSZYSTĄ CYTRYNKĄ

  • 1. 1. Zagnieść ciasto kruche: wszystkie składniki zagnieść, następnie uformować kulę. Ciasto włożyć do lodówki na 30 min.
    Po tym czasie formę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i rozłożyć je na spodzie blaszki. Ugnieść palcami na równy placek.
    Podziurkować widelcem i piec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

    2. Przygotować masę serową: ser, cukier, roztopioną i ostudzoną margarynę mieszamy mikserem. Stopniowo dodajemy 5 żółtek i sok z cytryny. Następnie wsypujemy budynie. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do sera.
    Na podpieczone ciasto wylewamy masę serową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę.

    3. Przygotować masę budyniową: sok z cytryny, szklankę wody i cukier zagotować. 1/2 szklanki wody wymieszać dokładnie z budyniami. Dodać do gotującej się wody, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.

    4. Na wystudzony sernik wyłożyć masę budyniową.

    5. Przygotować piankę cytrynową: śnieżki przygotować według instrukcji na opakowaniu, następnie dodać sok z cytryny. 2 łyżki żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie, a kiedy przestygnie dodać tężejącą żelatynę do pianki. Następnie piankę wyłożyć na masę budyniową.
    Sernik można polać delikatnie czekoladą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastosernikbudyńcytrynaświętapiankaciasto kruche

Komentarze

Podobne przepisy

Najlepszy,puszysty, piankowy sernik z sera z  wiaderka

Dodane przez: katrinaM24

Najlepszy,puszysty, piankowy sernik z sera...

Rewelacyjny, puszysty wręcz piankowy...

Puszysty sernik

Dodane przez: krys1a

Puszysty sernik

Ciasto,które nie kruszy się, i...

Puszysty Sernik Na Zimno Z Truskawkami

Dodane przez: gotowanietoproste

Puszysty Sernik Na Zimno Z Truskawkami

Serniczek wyszedł przepyszny, delikatny...

Puszysty sernik

Dodane przez: rzelkazag

Puszysty sernik z dużą ilością jajek

Idealny na rodzinne spotkania.

image-23sk35l

Dodane przez: tosmakuje

Bardzo puszysty sernik czekoladowy z malinami

Sernik wychodzi bardzo wilgotny...

1

Dodane przez: Michał Dobras

Podwójnie mleczny sernik puszysty

Podwójnie mleczny, ponieważ do...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE