Sernik z prawdziwą wanilią

4.5 (2 ocen)

Pyszny sernik bez podkładu z ciasta, doskonały nie tylko na święta

Składniki:

  • 1 kg twarogu na sernik w wiaderku (trzykrotnie mielonego)
    15 dag miękkiego masła
    30 dag drobnego cukru do wypieków
    laska wanilii
    4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    6 płaskich łyżek mąki pszennej krupczatki
    8 żółtek
    4 białka
    szczypta soli
    10 dag smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
    10 dag drobnych rodzynek
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z prawdziwą wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, czubkiem noża wyskrobać nasionka i utrzeć je z odebraną od całości łyżką drobnego cukru (pozostałą część bez nasionek można w słoiczku zasypać cukrem, aby uzyskać własny cukier waniliowy).
  • 2. Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek (4 niepotrzebne białka można zamrozić i wykorzystać przy innej okazji). Żółtka utrzeć z miękkim masłem, cukrem i roztartą wanilią. Bez przerwy ucierając dodać porcjami cały ser. Dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę krupczatkę, krótko zmiksować.
  • 3. Blachę o wymiarach 34x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni z termo obiegiem.
  • 4. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać ją do masy żółtkowo-serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dosypać bakalie – jeśli są bardzo wilgotne, warto je wymieszać z łyżeczką mąki pszennej.
  • 5. Masę przełożyć do blachy, piec przez godzinę, od czasu do czasu sprawdzając, czy powierzchnia nie przypiekła się zbyt mocno. Sernik wystudzić w piekarniku. Po kilku minutach od wyłączenia, leciutko uchylić piekarnik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować