Sernik z prawdziwą wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, czubkiem noża wyskrobać nasionka i utrzeć je z odebraną od całości łyżką drobnego cukru (pozostałą część bez nasionek można w słoiczku zasypać cukrem, aby uzyskać własny cukier waniliowy).
2.Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek (4 niepotrzebne białka można zamrozić i wykorzystać przy innej okazji). Żółtka utrzeć z miękkim masłem, cukrem i roztartą wanilią. Bez przerwy ucierając dodać porcjami cały ser. Dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę krupczatkę, krótko zmiksować.
3.Blachę o wymiarach 34x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni z termo obiegiem.
4.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać ją do masy żółtkowo-serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dosypać bakalie – jeśli są bardzo wilgotne, warto je wymieszać z łyżeczką mąki pszennej.
5.Masę przełożyć do blachy, piec przez godzinę, od czasu do czasu sprawdzając, czy powierzchnia nie przypiekła się zbyt mocno. Sernik wystudzić w piekarniku. Po kilku minutach od wyłączenia, leciutko uchylić piekarnik.
Komentarze