Sernik z posypką na spodzie z płatków kukurydzianych

  • wyświetlono: 215 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Sernik na spodzie z płatków kukurydzianych, z bardzo dużą ilością posypki cukrowej. Bardzo słodki i bardzo pyszny. Chrupiący spód i aksamitna masa serowa to idealne połączenie. Do tego filiżanka aromatycznej i ulubionej kawy. Bardzo polecam na świąteczny stół i nie tylko.

bgg (Kopiowanie)
  • 30 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Na ciasto:
10 dag masła lub margaryny
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
1 jajko
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 szklanki płatków kukurydzianych

Na masę serową:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
15 dag masła lub margaryny
5 jajek
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

Dodatkowo:
maka pszenna do posypania stolnicy
dowolna cukrowa posypka ( opakowanie 5 g )

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z posypką na spodzie z płatków kukurydzianych

  • Ciasto.1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, na koniec dodajemy płatki kukurydziane i zagniatamy.
  • Do blaszki.2. Do blaszki: Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 35 cm x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ciężko się wałkuje, więc ja rozprowadzałam je po blaszce za pomocą widelca.
  • Masa serowa.3. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy.
  • Do pieczenia.4. Do pieczenia: Na wcześniej przygotowane ciasto wykładamy równomiernie masę serową i posypujemy posypką cukrową.
  • Pieczenie.5. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 60-70 minut. Upieczony studzimy, ja zawsze studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.
  • Gotowe.6. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 60-70 minut. Upieczony studzimy, ja zawsze studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Użyłam sera w wiadereczku, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serJajkaCiastosernikWielkanocpłatki kukurydzianedla gościPoczęstuneksernikiserowiecdomowe ciastoposypka cukrowadomowy serniksernik na spodziesernik z posypkąsernik z posypka cukrową

Komentarze

Podobne przepisy

sernik karmelowy z migdałami

Dodane przez: Bożena Z.

Sernik karmelowy z migdałami na ciasteczkowym...

Sernik karmelowy z migdałami -...

Sernik na kakaowym spodzie z żelką truskawkową

Dodane przez: Jola1977-1977

Sernik na kakowym spodzie z żelką truskawkową

Doskonały sernik na deser do popołudniowej...

sernik pralina1

Dodane przez: paolineczka

Sernik „Pralina” na spodzie z czarnego sezamu

Sernik „Pralina” to tak na prawdę...

Sernik kajmakowy z rodzynkami na krupczatkowym spodzie.

Dodane przez: BABECZKA 35

Sernik kajmakowy z rodzynkami na krupczatkowym...

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam...

Sernik chałwowy na spodzie z ciastek

Dodane przez: Zdrowo_by_katarzynka

Sernik chałwowy na spodzie z ciastek

Ciężki i mocno zbity sernik z dodatkiem...

Sernik  z żurawina na piernikowym spodzie

Dodane przez: kada

Sernik z żurawiną na piernikowym spodzie

Kwintesencja zimowych smaków!...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE