Sernik z porzeczkową panna cottą

0 (0 ocen)

  • Dla 9 osób
  • Średni

Klasyczny pieczony sernik , góra to śmietana kremówka z czerwoną porzeczką .Deser idealny na sezon letni .

  • Dla 9 osób
  • Średni

Składniki:

  • Sernik:


    ricotta 500 gram
    twaróg tłusty lub półtłusty 500 gram
    jajka 3 duże
    cukier puder 1/2 szklanki
    budyń waniliowy 1 czubata łyżka

    Panna cotta:

    szklanka czerwonej porzeczki ( obranej )
    70 g cukru
    300 ml śmietany kremówki
    100 ml mleka
    3 łyżeczki żelatyny

    Oraz :
    herbatniki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Ciasto

Sernik z porzeczkową panna cottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sernik :
    Wszystkie składniki na sernik wyjmij z lodówki godzinę przed pieczeniem.
    Do miski przełóż wszystkie składniki, zmiksuj tylko do połączenia się składników.
    Spód kwadratowej formy wyłóż herbatnikami, wlej masę .
    Piecz sernik 30 minut w 155 stopniach w kąpieli wodnej.
  • 2. Upieczony sernik zostaw godzinę w piekarniku ,następnie wyjmij z piekarnika i wystudź.
  • 3. Panna cotta:

    żelatynę namocz w 50 ml. zimnej wody, następnie podgrzej.

    Do rondelka wlej śmietankę, mleko, zagotuj , zdejmij z palnika. Dodaj rozpuszczoną żelatynę, oraz porzeczki i dokładnie wymieszać. Wstaw do lodówki ,jak zacznie tężeć przelej na zimny sernik, wyrównaj i ponownie wstaw do lodówki.
  • 4. Przed podaniem pokrój na porcje i udekoruj kiściami czerwonej porzeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka Nabiał Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować