Sernik z porzeczkową panna cottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sernik :
Wszystkie składniki na sernik wyjmij z lodówki godzinę przed pieczeniem.
Do miski przełóż wszystkie składniki, zmiksuj tylko do połączenia się składników.
Spód kwadratowej formy wyłóż herbatnikami, wlej masę .
Piecz sernik 30 minut w 155 stopniach w kąpieli wodnej.
2.Upieczony sernik zostaw godzinę w piekarniku ,następnie wyjmij z piekarnika i wystudź.
3.Panna cotta:
żelatynę namocz w 50 ml. zimnej wody, następnie podgrzej.
Do rondelka wlej śmietankę, mleko, zagotuj , zdejmij z palnika. Dodaj rozpuszczoną żelatynę, oraz porzeczki i dokładnie wymieszać. Wstaw do lodówki ,jak zacznie tężeć przelej na zimny sernik, wyrównaj i ponownie wstaw do lodówki.
4.Przed podaniem pokrój na porcje i udekoruj kiściami czerwonej porzeczki.
Komentarze