Sernik z porzeczkami pod chrupiącą bezą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 6 osób

Uwielbiam sernik i czarne porzeczki. Latem zawsze robię zapasy czarnej porzeczki, trochę zamrażam, a resztę do słoików, zasypuję porzeczkę cukrem, jak puści sok, zagotowuję i do słoików. Właśnie dzisiaj taką porzeczkę we własnym soku wykorzystałam do sernika.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 600 g mielonego tłustego twarogu
    100 g cukru
    4 szt. jajka
    2 szt. żółtka
    100 g śmietany kremówki
    1 op. budyniu śmietankowego
    przyprawa do sernika
    100 g czarnej porzeczki ze słoiczka
    2 łyżki syropu z czarnej porzeczki
    1 łyżka masła
    bułka tarta do posypania formy

    Beza:

    2 szt. białka
    100 g cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Beza

Sernik z porzeczkami pod chrupiącą bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W misce utrzeć twaróg c cukrem. Dodać żółtka, budyń, śmietankę i przyprawę do sernika. Wymieszać mikserem. Masę serową wyłożyć do tortownicy d 24 cm, posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  • 2. 2. Czarną porzeczkę ze słoiczka przełożyć na sitko, żeby ściek sok i łyżką nałożyć na warstwę serową. Lekko przemieszać widelcem, żeby powstał wzorek. Na wierch polać łyżką syropu z czarnej porzeczki. Piec przez 45 min. w temp. 170 C.
  • 3. 3. Białka ubić na sztywno z cukrem. Wyłożyć na sernik, polać łyżką syropu z czarnej porzeczki. Piec jeszcze ok. 10 min. Udekorować w/w gustu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować