Sernik z pomarańczami na biszkopcie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Bardzo smaczna wersja sernika z pomarańczami i ciemnym biszkoptem. Robiłam także z malinami i także polecam.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • na biszkopt:

    3 jajka
    1/2 szklanki mąki
    1/3 szklanki kakao
    3/4 szklanki cukru
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    na masę serową:

    1 kg serka pomarańczowego
    5 jajek
    2 opakowania budyniu waniliowego
    2 łyżki cukru pudru
    120 g stopionego masła

    dodatkowo:

    400 ml soku pomarańczowego
    2 opakowania galaretki pomarańczowego
    2 pomarańcze
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Sernik z pomarańczami na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno. Następnie nadal ubijając wsypywać cukier a na końcu żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec około 20 minut.
    Przygotować masę serową: żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać budynie, ser a na końcu wystudzone masło. Zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać ją na biszkopt i piec z termoobiegiem w 160*C przez kwadrans a następnie po 15 minut zwiększyć temperaturę o 10*C i wyłączyć termoobieg. W sumie piec około godziny. Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia.

    Pomarańcze obrać i pokroić w plastry. Sok pomarańczowy zagotować, wsypać galaretki i rozpuścić je, odstawić do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie mocno tężeć kawałki pomarańczy ułożyć na serniku i zalać galaretką. Odstawić do całkowitego stężenia na kilka godzin, najlepiej do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować