Sernik z polewą z Marsów

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Kremowy sernik z mascarpone i polewą z batoników

  • 5 godz.

Składniki:

  • Składniki na spód (tortownica 26cm):

    300g herbatników, ciasteczek itp.
    100g masła, stopionego

    Składniki na masę serową:

    750g twarogu, wiaderkowego na serniki (nie wodnisty!) lub tłustego 3x mielonego
    500g mascarpone
    6 jajek
    1,5 szkl drobnego cukru
    1 laska wanilii
    4 łyżki budyniu waniliowego / śmietankowego

    Składniki na polewę Mars:

    300-350g batonów (6-7 opakowań)
    80ml kremówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Batony

Sernik z polewą z marsów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka zmiksować na proszek, połączyć z roztopionym masłem i powstałą masą wyłożyć spód tortownicy. Wstawić do lodówki, by spód stwardniał.
  • 2. Twaróg, mascarpone, cukier, ziarenka z laski wanilii i budyń zmiksować krótko na najniższych obrotach - jedynie do połączenia. Kolejno dodawać po 1 jajku (po każdym powoli miksować przez około 15 sekund).
  • 3. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Ciasto będziemy piec w kąpieli wodnej, więc na sam dół kładziemy szeroką formę wypełnioną wrzątkiem. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód, tortownicę wstawiamy na jeden z niższych poziomów piekarnika. Przez pierwsze 20 minut pieczemy w 175 stopniach, bez termoobiegu. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 110 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, nie otwieramy drzwiczek i zostawiamy ciasto do ostudzenia
  • 4. Składniki na polewę umieszczamy w rondelku i mieszamy aż do rozpuszczenia batonów i uzyskania gładkiej masy. Ostudzoną polewę wylać na wierzch ostudzonego sernika. Ciasto chłodzić przez 10-12 godzin w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować