Sernik z pigwami

0 (0 ocen)

W tym roku pigwa tak obrodziła, że teraz ciągle wymyślam przepisy w których wykorzystuję moje przetwory.

Składniki:

  • 100 g herbatników Petit
    80 g masła
    900 g sera z wiaderka
    1 galaretka brzoskwiniowa
    owoce pigwy z kompotu
    220 g zmiksowanych owoców pigwy z kompotu
    1 łyżka żelatyny
    polewa czekoladowa

Sernik z pigwami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki miksujemy w blenderze z ciepłym masłem i wylepiamy powstałą masą tortownicę o średnicy 22 cm .
  • 2. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i studzimy. W dużej misce mieszamy ser z musem owocowym, galaretką i jedną łyżką rozpuszczonej żelatyny. Schładzamy tak długo aż masa będzie prawie stężała.
  • 3. Na spód z herbatników wykładamy owoce pigwy z kompotu i zalewamy je masą serową. Chłodzimy kilka godzin.
  • 4. Przed podaniem polewamy czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy