W tym roku pigwa tak obrodziła, że teraz ciągle wymyślam przepisy w których wykorzystuję moje przetwory.
Składniki:
100 g herbatników Petit
80 g masła
900 g sera z wiaderka
1 galaretka brzoskwiniowa
owoce pigwy z kompotu
220 g zmiksowanych owoców pigwy z kompotu
1 łyżka żelatyny
polewa czekoladowa
Sernik z pigwami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki miksujemy w blenderze z ciepłym masłem i wylepiamy powstałą masą tortownicę o średnicy 22 cm .
2.Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i studzimy. W dużej misce mieszamy ser z musem owocowym, galaretką i jedną łyżką rozpuszczonej żelatyny. Schładzamy tak długo aż masa będzie prawie stężała.
3.Na spód z herbatników wykładamy owoce pigwy z kompotu i zalewamy je masą serową. Chłodzimy kilka godzin.
Komentarze