Sernik z pierniczkami

4.48 (160 ocen)

  • 60 min

Sernik z niespodzianką zachwyci każdego małego łasucha:)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej; 0,5 szklanki cukru pudru; 0,5 kostki margaryny; 2 żółtka i 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa makowa: 30 dag maku; 20 dag cukru pudru; 4 jaja; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia; bakalie; olejek migdałowy;

    Masa serowa: 1 kg zmielonego sera; 30 dag cukru; 8 jaj; 1 kostka margaryny; 1 budyń waniliowy (można zastąpić śmietankowym) bez cukru; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia;

    dodatek: 40 dag pierniczków nadziewanych w czekoladzie
Wystaw ocenę:

4.48 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Sernik z pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zarobić kruche ciasto, jeśli jest za suche można dodać kwaśnej śmietany. Wkładamy do lodówki Wyrobione ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.

    Masa makowa: Mak sparzyć i zemleć, żółtka utrzeć z cukrem, dodać przygotowany mak, proszek do pieczenia, olejek i bakalie. Z białek ubić pianę i całość delikatnie wymieszać.

    Masa serowa: Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser, budyń i proszek do pieczenia. Na końcu wymieszać z pianą ubitą z białek.

    Przełożenie ciasta: ciasto kruche- masa makowa- połowa masy serowej- pierniczki- druga połowa masy serowej. Piec w całości w 180 ° C przez 50 min.

Porady

Po upieczeniu polać polewą:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować