Sernik z pierniczkami

0 (0 ocen)

Sernik z pierniczkami w środku. Ciasto stworzone na święta :)

Składniki:

  • Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm)

    Ciasto kruche:
    40 g zimnego masła
    1 żółtko
    80 g mąki pszennej
    30 g cukru pudru
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika

    Masa serowa:
    80 g miękkiego masła
    125 g cukru
    3 jajka
    350 g twarogu zmielonego dwukrotnie (może być z wiaderka)
    200 g waniliowego serka homogenizowanego
    1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

    Polewa czekoladowa:
    2 łyżki mleka
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki masła
    2 łyżki naturalnego ciemnego kakao

    Dodatkowo:
    ok. 200 g nadziewanych pierniczków w czekoladzie
    kilka kostek startej białej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Pierniczki

Sernik z pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, przesiać na stolicę. W mące zrobić dołek, wbić tak żółtko, dodać przyprawę do piernika i pokrojone w kostkę masło. Zagnieść całość rękami w kulę. Ciasto wykleić do tortownicy o średnicy 18 cm, której dno uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia (boki niczym nie wykładać). Ponakłuwać ciasto widelcem, po czym wstawić do lodówki na 15 minut.

    W międzyczasie, gdy ciasto się chłodzi, rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Spód ciasta podpiec przez ok. 15-20 minut, aż boki zaczną się rumienić. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia.

  • 2. Masa serowa: Miękkie masło utrzeć z cukrem do jasności. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Po dodaniu wszystkich jajek dać zmielony twaróg, serek waniliowy oraz aromat, krótko zmiksować.

    Połowę masy serowej wylać na podpieczony spód. Na serze ułożyć nadziewane pierniczki w czekoladzie i przykryć resztą masy serowej. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-170 st.C przez około 60 minut. Sernik jest upieczony, gdy z wierzchu jest ścięty, a po poruszeniu formą przypomina galaretkę ;). Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Następnie schłodzić w lodówce kilka godzin.
  • 3. Polewa czekoladowa: Mleko i cukier puder umieścić w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło, dalej podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści. Zdjąć garnuszek z ognia i wsypać przesiane kakao. Dobrze wymieszać i zostawić do zgęstnienia. Gęstniejącą polewą udekorować sernik, posypać startą białą czekoladą. Schłodzić do zastygnięcia polewy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować