1 kg sera białego (ja użyłam w wiadereczku)
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe
1 cukier waniliowy
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Sernik z pierniczkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ucieramy z cukrem,cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę,dodajemy budynie w proszku,ser (zmielony),proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli .Delikatnie łączymy je z masą serową.
2.Połowę sera wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,nakładamy warstwę pierniczków,przykrywamy pozostałym serem.Blaszka 24 cm x 35 cm.Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni.Upieczony studzimy.
3.Cukier i kakao mieszamy z odrobiną wody,tak żeby powstała papka,dodajemy masło.Chwilę gotujemy ,cały czas mieszając.Zdejmujemy z gazu i mieszamy do połączenia się składników.Polewą dekorujemy sernik.
Komentarze