Sernik z pierniczkami.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny i słodki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg sera białego (ja użyłam w wiadereczku)
    15 dag masła lub margaryny
    1 szklanka cukru
    2 budynie waniliowe
    1 cukier waniliowy
    6 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    40 dag nadziewanych pierniczków w czekoladzie

    polewa:
    3 łyżki kakao
    3 łyżki cukru
    3 łyżki masła lub margaryny

Sernik z pierniczkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem,cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę,dodajemy budynie w proszku,ser (zmielony),proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli .Delikatnie łączymy je z masą serową.
  • 2. Połowę sera wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,nakładamy warstwę pierniczków,przykrywamy pozostałym serem.Blaszka 24 cm x 35 cm.Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni.Upieczony studzimy.
  • 3. Cukier i kakao mieszamy z odrobiną wody,tak żeby powstała papka,dodajemy masło.Chwilę gotujemy ,cały czas mieszając.Zdejmujemy z gazu i mieszamy do połączenia się składników.Polewą dekorujemy sernik.

Porady

Możemy użyć gotowej polewy do ciast.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy