Sernik z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Składniki na ciasto zagnieść i uformować kulę, wstawić do lodówki na godzinę w celu schłodzenia.
2.Masa serowa: Zmiksować żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po łyżce zmielony ser twarogowy dalej ucierając. Wsypać proszek budyniowy, i dokładnie wymieszać. Następnie wlewać powoli mleko i olej ciągle miksując.
3.Blachę o wymiarach 23 cm na 37 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i boki formy wylepić rozwałkowanym ciastem i wlać masę serową. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175C i piec 1 godzinę.
4.Wierzch: Z białek, soli i cukru ubić sztywną pianę. Wyłożyć na upieczone ciasto, wyrównać łyżką i piec jeszcze ok. 15 - 20 minut, aż beza się zrumieni.
Porady
Sernik możesz udekorować sezonowymi owocami np. truskawkami i bitą śmietaną.
Komentarze