Sernik z pianką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Zachwyca swoją lekkością, jest idealny na Boże Narodzenie, Wielkanoc czy wizytę rodziny, a także do zwykłej niedzielnej kawy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 2 szklanki mąki
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    • 15 dag margaryny
    • jajko
    • żółtko
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:

    • 1 kg sera twarogowego mielonego (z wiaderka)
    • 2 szklanki mleka
    • 1/2 szklanki oleju
    • 1 szklanka cukru
    • 2 łyżki cukru waniliowego
    • 1 budyń śmietankowy bez cukru (w proszku)
    • 4 żółtka

    Wierzch:

    • 7 białek
    • szczypta soli
    • 2/3 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Składniki na ciasto zagnieść i uformować kulę, wstawić do lodówki na godzinę w celu schłodzenia.
  • 2. Masa serowa: Zmiksować żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po łyżce zmielony ser twarogowy dalej ucierając. Wsypać proszek budyniowy, i dokładnie wymieszać. Następnie wlewać powoli mleko i olej ciągle miksując.
  • 3. Blachę o wymiarach 23 cm na 37 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i boki formy wylepić rozwałkowanym ciastem i wlać masę serową. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175C i piec 1 godzinę.
  • 4. Wierzch: Z białek, soli i cukru ubić sztywną pianę. Wyłożyć na upieczone ciasto, wyrównać łyżką i piec jeszcze ok. 15 - 20 minut, aż beza się zrumieni.

Porady

Sernik możesz udekorować sezonowymi owocami np. truskawkami i bitą śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować