Delikatny , kremowy sernik na kruchym kakaowym spodzie z nietypowym dodatkiem -owocem kaktusa.Kaktus nadaje ciastu mu nie tylko oryginalnego smaku ale także ciekawego koloru.
Sernik z owocem kaktusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:na stolnice wysypać mąkę pełnoziarnistą pszenną , dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Siekać masło z mąką do powstania małych , sypkich grudek.
Wbić jajko oraz dodać śmietanę , cukier i kakao.
2.Wyrobić ciasto dłońmi ( na początku będzie się bardzo kleiło). Owinąć w folię spożywczą , odstawić do lodówki na 40 min.
3.Masa serowa:Ser biały i ricottę przełożyć do wysokiej miski.
Wsypać budyń i cukier puder , wbić jajka.
Składniki zmiksować blenderem do powstania gładkiej masy.
4.Owoce kaktusa umyć , obrać cienko ze skórki.
Pokroić w cienkie plasterki , oprószyć je mąką ziemniaczaną. ( zapobiegnie to opadnięciu owoców na dno ciasta)
5.Ciasto odwinąć z foli , stolnicę oprószyć mąką pełnoziarnistą pszenną , rozwałkować cienki placek. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , ułożyć kruche ciasto , po nakłuwać je widelcem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 st. na 10 min.
6.Na podpieczony spód wylać masę serową.
na wierzchu ułożyć plastry kaktusa.
Piec 60 min w piekarniku nagrzanym do 180st.( gdyby wierzch zaczął się za bardzo przypiekać ciasto należy przykryć papierem do pieczenia)
Sernik odstawić do wystudzenia , najlepiej na całą noc.
Komentarze