Sernik z owocami na herbatnikach

4.5 (175 ocen)

  • 2 godz.

Niebo w Gębie

  • 2 godz.

Składniki:

  • 800 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
    2 jajka
    starta skórka z jednej cytryny
    sok z 1/2 cytryny
    3 łyżki mąki pszennej
    maślane herbatniki do wyłożenia spodu formy do pieczenia (3 opakowania po 10 herbatników)
    dowolne owoce z puszki lub świeże (ananas, brzoskwinie, winogrona itd.)
    okruchy herbatników do wysypania formy do pieczenia
    tłuszcz o wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z owocami na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Blaszka wyłożona herbatnikami 1. Serek homogenizowany przełożyć do dużego szklanego naczynia (np. miski), mieszając, dodawać po jednym jajku. Następnie dodać skórkę z cytryny i sok z cytryny. Wymieszać. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać używając drewnianej łyżki.

    Formę do pieczenia dokładnie wysmarować grubą warstwą tłuszczu. Następnie obsypać okruchami z herbatników. Tak przygotowaną formę wyłożyć całymi herbatnikami na które wylać należy serową masę. Na niej z kolei ułożyć pokrojone drobno i odsączone owoce (należy wybrać owoce wedle uznania, można przygotować także owocową mieszankę).

  • Ser z owocami wylany na herbatniki 2. Całość piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez około 60 min. Sernik będzie gotowy, gdy wierzch lekko się zarumieni a boki będą odstawać od brzegów formy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować