800 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
2 jajka
starta skórka z jednej cytryny
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki mąki pszennej
maślane herbatniki do wyłożenia spodu formy do pieczenia (3 opakowania po 10 herbatników)
dowolne owoce z puszki lub świeże (ananas, brzoskwinie, winogrona itd.)
okruchy herbatników do wysypania formy do pieczenia
tłuszcz o wysmarowania formy
Sernik z owocami na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Serek homogenizowany przełożyć do dużego szklanego naczynia (np. miski), mieszając, dodawać po jednym jajku. Następnie dodać skórkę z cytryny i sok z cytryny. Wymieszać. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać używając drewnianej łyżki.
Formę do pieczenia dokładnie wysmarować grubą warstwą tłuszczu. Następnie obsypać okruchami z herbatników. Tak przygotowaną formę wyłożyć całymi herbatnikami na które wylać należy serową masę. Na niej z kolei ułożyć pokrojone drobno i odsączone owoce (należy wybrać owoce wedle uznania, można przygotować także owocową mieszankę).
2.Całość piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez około 60 min. Sernik będzie gotowy, gdy wierzch lekko się zarumieni a boki będą odstawać od brzegów formy.
Komentarze