Sernik z owocami na ciasteczkowym spodzie

0 (0 ocen)

Wspaniały, letni sernik

Składniki:

  • Spód:

    220 g ciastek digestive,
    40 g masła

    Ser:

    750 g tłustego sera zmielonego 3-krotnie lub przetartego przez sito,
    2/3 szklanki cukru,
    5 jajek dużych,
    1 łyżka ekstraktu waniliowego,
    1 budyń waniliowy bez cukru (40 g),
    100 g miękkiego masła
    garść mrożonych malin/truskawek/jagód

Sernik z owocami na ciasteczkowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: masło topimy. Ciastka kruszymy drobno, dodajemy masło. Mieszamy.
  • 2. Tortownicę o śr. 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wysypujemy ciastka, uklepujemy.

    Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
  • 3. Ser: wszystkie składniki na "ser" (oprócz owoców) wkładamy do misy miksera i miksujemy. Wylewamy na spód, na wierzch wysypujemy owoce (mrożonych nie rozmrażamy). Pieczemy ok. 60 minut - do zarumienienia wierzchu sernika. Studzimy najpierw przez 10 minut w uchylonym piekarniku. Później na kratce. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy