Sernik z owocami jest bardzo prosty do wykonania. Jednocześnie jego smak jest tak dobry, że z powodzeniem możemy go przygotować na wszelkie uroczystości w gronie rodziny.
2 godz.
Składniki:
Ciasto kruche:
1 szkl. mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 żółtko
100 g masła
1 łyżka zimnej wody
Masa serowa:
1,3 kg sera tłustego lub półtłustego
5 jajek
100 ml śmietanki 36%
1 szkl. cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szkl. jeżyn
1/2 szkl. malin
1 szkl. płatków migdałów
50 ml likieru Amaretto (opcjonalnie)
Sernik z owocami i płatkami migdałów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do przesianej mąki, dodajemy żółtka, cukier oraz pokrojone masło i zagniatamy wszystko do uzyskania jednolitej całości. Wodę dodajemy tylko w razie konieczności. Powstałe ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez ok. 1 godz.
Ciasto wykładamy do formy, spód dziurkujemy widelcem. Przykrywamy je papierem do pieczenia, wsypujemy fasolę, aby je obciążyć. Pieczemy w temp. 200′ C przez ok. 20 min., po czym ściągamy papier z fasolą i pieczemy jeszcze 5 min., do chwili kiedy ciasto się zarumieni. Studzimy.
2.Ser mielimy w maszynce min. dwukrotnie. Jajka roztrzepujemy razem z cukrem.
W misce umieszczamy zmielony ser, jajka, obie mąki, likier oraz śmietanę i delikatnie miksujemy, tylko do momentu połączenia. Powstałą masę wylewamy na wystudzony kruchy spód. Na wierzchu masy układamy owoce. Posypujemy płatkami migdałów.
3.Sernik pieczemy ok. 1 h 20 min. w temp. 150’C lub do chwili kiedy będzie sprężysty i ścięty (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy w uchylonym piekarniku.
Komentarze