Sernik z owocami i galaretką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik najprostszy z możliwych :) Pyszny, mega serowy ze świeżymi owocami i galaretką - idealny do kawki czy na spotkanie w gronie znajomych :)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

    SPÓD CIASTECZKOWY
    250 g herbatników maślanych
    70 g masła

    SER
    1 kg twarogu sernikowego w wiaderku (u mnie Piątnica)
    4 jajka
    200 g śmietanki 36% (lub 30%)
    100 g cukru
    16 g cukru waniliowego
    40 g budyniu waniliowego (bez cukru)

    WIERZCH
    500 g truskawek
    150 g borówek
    2 galaretki (np. wiśniowa i truskawkowa) +
    +500 ml gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z owocami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ser wyjmujemy wcześniej z lodówki, by były w temperaturze pokojowej.
    SPÓD CIASTECZKOWY: Ciasteczka dokładnie rozkruszamy na pyłek w blenderze kielichowym. Do ciasteczek dodajemy rozpuszczone masło i ponownie razem blendujemy. Gotowe wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i dokładnie ugniatamy, wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
  • 2. SER: Do miski robota planetarnego dajemy twaróg, cukry, budyń. Mieszamy chwilę aż składniki się połączą (max.na 2 poziomie). Następnie stopniowo wlewamy śmietankę oraz stopniowo po jednym jajku i również mieszamy chwilkę, tylko do połączenia składników, tak by za bardzo nie napowietrzać sernika. Gotowy sernik wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy.
  • 3. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C około 60-70 minut (bez termoobiegu). Ja piekłam go w kąpieli wodnej – na dolnej blasze umieściłam większą blachę z gorącą wodą. Po tym czasie studzimy go przy lekko uchylonym piekarniku około 2 godziny.
  • 4. DEKORACJA: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Pozostawiamy do stężenia – ma być lekko „trzęsąca się”;). Na wystudzony sernik wykładamy owoce oraz zalewamy galaretką – można to robić warstwami: układamy truskawki, zalewamy częścią galaretki, wkładamy do lodówki na chwilę by stężało, następnie rozkładamy borówki oraz wylewamy pozostałą galaretkę.
    Gotowy sernik chłodzimy w lodówce – najlepiej całą noc.

Porady

Sama masa serowa nie jest słodka, jeśli preferuje ktoś ciasta słodsze to proponuję dać około 130 g cukru do sera :) Musimy pamiętać o tym, że w zależności od tego jakiego użyjemy sera (i ilości śmietanki), sernik będzie miał inną „konsystencję”:) Ten mój jest ciężki, można powiedzieć, że zbity, ale właśnie taki miał być – mega serowy :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować