Sernik z nutką śmietankową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Poza wybornym smakiem, sernik ma jeszcze jeden wielki plus - nie zawiera glutenu

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego
    2 op. budyniu śmietankowego
    kostka masła (200 g)
    1 szklanka cukru
    6 jajek
    cukier puder
    sok z 1/2 cytryny
    szczypta soli
    masło (do natłuszczenia tortownicy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z nutką śmietankową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg mielimy dwukrotnie
  • 2. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem, dodajemy sok z połowy cytryny, stopniowo dodajemy twaróg, wsypujemy budyń, miksujemy całość
  • 3. Ubijamy białka na sztywno, przyprawiamy szczyptą soli, dodajemy pianę do uzyskanej wcześniej masy
  • 4. Przekładamy sernik do natłuszczonej tortownicy, wstawiamy ciasto do zimnego piekarnika, który dopiero po włożeniu tam blachy nastawiamy na 180 stopni i pieczemy ciacho ok. 60-80 minut (do zrumienienia), już gotowe możemy posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować