Sernik z musem śliwkowo-cynamonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.mus śliwkowo-cynamonowy :
Przełożyć do garnka wypestkowane śliwki, zasypać cukrem i dusić, po około 1 godzinie zmiksować dodając cynamon, żelatynę deserową przygotować w/g przepisu na opakowaniu, dodać do musu, wymieszać, schłodzić.
2.Masa serowa:
zmielony twaróg przełożyć do miski, dodać wszystkie składniki, wymieszać .
3.Spód sernika:
ciasteczka pokruszyć dodać rozpuszczone masło, wymieszać, przesypać na spód formy o średnicy 20 cm. lekko dociskając łyżką, podpiec 10 minut w 180 stopniach, następnie na podpieczony spód wlać masę serową i piec w kąpieli wodnej 40 minut w 160 stopniach.
4.Upieczony sernik zostawić w piekarniku a następnie przełożyć do lodówki. Na zimny sernik wlać mus, wyrównać i ponownie schłodzić.
Komentarze