Sernik z musem śliwkowo-cynamonowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Uwielbiam ten sernik,a w szczególności jego górną warstwę: mus śliwkowo-cynamonowy, idealny na jesienne wieczory przy filiżance gorącej herbaty.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • masa twarogowa:

    twaróg zmielony 1/2 kg
    śmietana 30 % 200 ml
    cukier puder 3/4 szklanki
    jajka 3 duże sztuki
    mąka pszenna 3 łyżki
    skórka cytrynowa z 1 sztuki

    mus śliwkowo-cynamonowy :

    śliwki 1 kg
    cynamon 2 łyżki
    cukier 1/2 szklanki
    żelatyna deserowa 1 opakowanie

    spód sernika:

    ciastka owsiane 1500 gram
    masło 50 gram
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Mus Musy

Sernik z musem śliwkowo-cynamonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mus śliwkowo-cynamonowy :

    Przełożyć do garnka wypestkowane śliwki, zasypać cukrem i dusić, po około 1 godzinie zmiksować dodając cynamon, żelatynę deserową przygotować w/g przepisu na opakowaniu, dodać do musu, wymieszać, schłodzić.



  • 2. Masa serowa:

    zmielony twaróg przełożyć do miski, dodać wszystkie składniki, wymieszać .
  • 3. Spód sernika:

    ciasteczka pokruszyć dodać rozpuszczone masło, wymieszać, przesypać na spód formy o średnicy 20 cm. lekko dociskając łyżką, podpiec 10 minut w 180 stopniach, następnie na podpieczony spód wlać masę serową i piec w kąpieli wodnej 40 minut w 160 stopniach.
  • 4. Upieczony sernik zostawić w piekarniku a następnie przełożyć do lodówki. Na zimny sernik wlać mus, wyrównać i ponownie schłodzić.
  • 5. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Ser biały Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować