Sernik z musem porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka zmielić, dodać cukier i masło, wymieszać i wylepić natłuszczoną tortownicę. Schłodzić.
2.Porzeczki rozgotować,odparować nadmiar płynu, przetrzeć przez sito, ponownie zagotować dodając mąkę rozmieszaną w minimalnej ilości wody.
3.Ser zemleć trzy razy w maszynce do mięsa.
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej.
4.Ser ucierać z cukrem i cukrem waniliowym dodając po jednym jajku.
Do masy serowej dodać stopioną czekoladę,budyń, śmietanę i dokładnie zmiksować.
5.Do przygotowanej tortownicy wyłożyć część masy serowej, zrobić kilka kleksów z musu,lekko przemieszać i wyłożyć resztę sera.
6.Piec 55-60 minut w temp 180 stopni. Po upieczeniu zostawić w piekarniku do przestygnięcia. Po całkowitym schłodzeniu dowolnie udekorować.
Podawać z odrobiną musu.
Komentarze