Sernik z musem porzeczkowym

0 (0 ocen)

Świetne połączenie słodkiego sernika i kwaśnej porzeczki

Składniki:

  • 185 g herbatników kakaowych
    1 łyżka cukru pudru
    50 g roztopionego masła

    Mus:
    200 g porzeczek
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Masa serowa:
    1 biała czekolada
    400g twarogu
    100 g cukru
    3 łyżki śmietany
    1 cukier waniliowy
    3 jajka
    20 g budyniu waniliowego

    tortownica 23 cm

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Mus Musy

Sernik z musem porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka zmielić, dodać cukier i masło, wymieszać i wylepić natłuszczoną tortownicę. Schłodzić.
  • 2. Porzeczki rozgotować,odparować nadmiar płynu, przetrzeć przez sito, ponownie zagotować dodając mąkę rozmieszaną w minimalnej ilości wody.
  • 3. Ser zemleć trzy razy w maszynce do mięsa.
    Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • 4. Ser ucierać z cukrem i cukrem waniliowym dodając po jednym jajku.
    Do masy serowej dodać stopioną czekoladę,budyń, śmietanę i dokładnie zmiksować.
  • 5. Do przygotowanej tortownicy wyłożyć część masy serowej, zrobić kilka kleksów z musu,lekko przemieszać i wyłożyć resztę sera.
  • 6. Piec 55-60 minut w temp 180 stopni. Po upieczeniu zostawić w piekarniku do przestygnięcia. Po całkowitym schłodzeniu dowolnie udekorować.
    Podawać z odrobiną musu.

Porady

Porzeczki mogą być mrożone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować