Sernik z musem pomarańczowo-miechunkowym

0 (0 ocen)

Już od jakiegoś czasu chodził za mną sernik z pomarańczami. Jednak w trakcie jego przygotowania przypomniałam sobie o zalegającej w szafce suszonej miechunce, więc połączyłam oba owoce w smaczną całość.

Składniki:

  • Na tortownicę 28cm

    Spód:
    75g masła
    35g cukru pudru
    1 łyżka kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    120g mąki pszennej + odrobina do podsypania przy wyrabianiu
    2 żółtka

    Sernik:
    700g mielonego sera białego
    200g margaryny (u mnie Palma)
    5 jajek
    200g cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    1 budyń śmietankowy (u mnie z dodatkiem białej czekolady)
    1 aromatyczna przyprawa do sernika
    szczypta soli

    Mus pomarańczowo-miechunkowy z cynamonem:
    1 puszka pomarańczy w syropie (waga netto 240g)
    45g suszonej miechunki
    2 łyżeczki cukru
    1/3 łyżeczki cynamonu
    100ml wody
    1 i 1/2 opakowania galaretki pomarańczowej (ewentualnie cytrynowej)

    Dodatkowo:
    czekoladowa posypka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z musem pomarańczowo-miechunkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Składniki na ciasto siekamy, a następnie zagniatamy i odkładamy w foliowym woreczku do zamrażarki. Po upływie 20 minut przekładamy na dno tortownicy i przez folię wałkujemy na wielkość blaszki. Nakłuwamy widelcem, zakładamy rant formy i wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na 15 minut.
  • 2. Sernik:
    Miękką margarynę ucieramy wraz z przesianym cukrem pudrem oraz żółtkami na gładką masę. Dodajemy cukier waniliowy, aromatyczną przyprawę do sernika, sproszkowany budyń oraz raz zmielony biały ser. Wszystko razem miksujemy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy do masy serowej i mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy na gorący podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 160st C. Pieczemy ok 60-70 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i pozostawiamy w nim sernik na min. 30 minut.
  • 3. Mus owocowy:
    Syrop z cząstkami pomarańczy, suszoną miechunkę, cukier oraz cynamon umieszczamy w jednym garnku. Dolewamy wodę. Podgrzewamy na małym ogniu aż do zagotowania. Miksujemy blenderem i łączymy z galaretką pomarańczową. Przestudzony mus wylewamy na wierzch sernika, dekorujemy czekoladową posypką, ewentualnie czekoladowymi jajkami i pozostawiamy do całkowitego stężenia- najlepiej rozkrajać dopiero na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miechunka Pomarańcze Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować