Sernik z musem mango na czekoladowych sucharkach

4.5 (187 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Puszysty sernik bez pieczenia, w którym smak orzeźwiającego mango świetnie komponuje się z delikatną masą z serków waniliowych ułożoną na słodkim spodzie z sucharków i czekolady. Takie połączenie to idealny deser i rozkosz dla naszego podniebienia.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Spód:
    130g sucharków
    200g kremu czekoladowo-orzechowego

    Masa serowo-waniliowa:
    800g serka homogenizowanego waniliowego
    250g mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    70ml mleka
    6 łyżeczek żelatyny

    Mus mango:
    450g mango (około 2sztuki)
    1 pomarańczowa galaretka
    1 łyżeczka żelatyny
    125ml wrzątku

    Dekoracja:
    200g śmietany 30%
    1 śmietan-fix
    1 łyżka cukru pudru
    kawałki mango
    płatki czekoladowe
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z musem mango na czekoladowych sucharkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z musem mango na czekoladowych sucharkach 1. Spód:
    Sucharki zmiksować do postaci piasku, dodać krem, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć spód prostokątnej tortownicy
    o wymiarach 39cmx10cm . Wstawić do lodówki.
  • Sernik z musem mango na czekoladowych sucharkach 2. Masa serowo-waniliowa:
    Żelatynę zalać połową ilości mleka żeby napęczniała, a resztę mleka podgrzać i dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Serki homogenizowane zmiksować, dodać partiami ser mascarpone i przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać mikserem.
  • Sernik z musem mango na czekoladowych sucharkach 3. Mus mango:
    Mango pokroić w kostkę i zmiksować blenderem do postaci musu. Galaretkę wsypać do wrzątku, mieszać do momentu aż galaretka się rozpuści i pozostawić do wystudzenia. Następnie wymieszać z musem
    i odstawić do lekkiego stężenia.
  • 4. Bita śmietana:
    Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fixem następnie dodać cukier i całość dokładnie wymieszać.
  • Sernik z musem mango na czekoladowych sucharkach 5. Do formy wyłożonej masą sucharkową przełożyć masę serowo-waniliową i wstawić do lodówki na około 30minut. Następnie wylać tężejący mus
    z mango i ponownie wstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie sernik wyjąć z formy, na wierzchu udekorować bitą śmietaną, kawałkami mango i płatkami czekoladowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować