Sernik z musem jeżynowym

0 (0 ocen)

Jesień, jeszcze ciepła, przyjemna i jeżynowa.W tym roku zdecydowanie u mnie królują jeżyny...ale jak ich nie kochać.Nie tylko za ich smak,ale także za ten piękny kolor.Serniki robiłam w bardzo różnych wersjach i z różnymi dodatkami,ale po raz pierwszy połączyłam go z delikatnym musem jeżynowym.

Składniki:

  • Spód:
    250 g mąki pszennej
    100 g zimnego masła
    1 duże jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    65 g cukru
    szczypta soli
    Masa serowa:
    700 g mielonego twarogu
    300 g gęstego jogurtu naturalnego
    200 g cukru
    5 jajek
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    Mus jeżynowy:
    400 g jeżyn
    500 ml śmietany 36%
    100 g cukru pudru
    1,5 łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z musem jeżynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przesianej mąki dodajemy zimne masło,jajko,cukier,proszek do pieczenia i sól.Zagniatamy jednolite ciasto.Owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przynajmniej pół godziny.Następnie ciastem wykładamy dno formy o wymiarach około 30x 35 cm.Widelcem na całej powierzchni ciasta robimy dziurki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 'C około 15-20 minut.Ciasto powinno być lekko rumiane.
  • 2. W tym czasie ser mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa.Dodajemy jogurt,cukier,budyń i ekstrakt waniliowy.Miksujemy,dodając stopniowo po jednym jajku.Gotową masę wylewamy na podpieczony,kruchy spód.Sernik pieczemy 60 minut w temperaturze 170'C.Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy sernik do ostudzenia.
  • Sernik z musem jeżynowym 3. Jeżyny blenderujemy.Następnie powstałe puree dokładnie przecieramy przez sito tak,aby pozbyć się pestek i uzyskać jednolitą masę.Żelatynę moczymy w odrobinie zimnej wody i odstawiamy,aby napęczniała.Następnie troszkę podgrzewamy w mikrofalówce i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.Odstawiamy do schłodzenia.W tym czasie schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno.Dodajemy cukier,następnie partiami mus jeżynowy i żelatynę.Mieszamy delikatnie najlepiej szpatułką do całkowitego połączenia się składników.Gotowy mus wylewamy na zimny sernik i schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc.Przed podaniem dowolnie dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować