Sernik z musem jeżynowym

  • wyświetlono: 762 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Jesień, jeszcze ciepła, przyjemna i jeżynowa.W tym roku zdecydowanie u mnie królują jeżyny...ale jak ich nie kochać.Nie tylko za ich smak,ale także za ten piękny kolor.Serniki robiłam w bardzo różnych wersjach i z różnymi dodatkami,ale po raz pierwszy połączyłam go z delikatnym musem jeżynowym.

Logo czarne 800 i 150

Składniki

Spód:
250 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 duże jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
65 g cukru
szczypta soli
Masa serowa:
700 g mielonego twarogu
300 g gęstego jogurtu naturalnego
200 g cukru
5 jajek
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mus jeżynowy:
400 g jeżyn
500 ml śmietany 36%
100 g cukru pudru
1,5 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z musem jeżynowym

  • 1. Do przesianej mąki dodajemy zimne masło,jajko,cukier,proszek do pieczenia i sól.Zagniatamy jednolite ciasto.Owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przynajmniej pół godziny.Następnie ciastem wykładamy dno formy o wymiarach około 30x 35 cm.Widelcem na całej powierzchni ciasta robimy dziurki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 'C około 15-20 minut.Ciasto powinno być lekko rumiane.
  • 2. W tym czasie ser mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa.Dodajemy jogurt,cukier,budyń i ekstrakt waniliowy.Miksujemy,dodając stopniowo po jednym jajku.Gotową masę wylewamy na podpieczony,kruchy spód.Sernik pieczemy 60 minut w temperaturze 170'C.Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy sernik do ostudzenia.
  • Sernik z musem jeżynowym3. Jeżyny blenderujemy.Następnie powstałe puree dokładnie przecieramy przez sito tak,aby pozbyć się pestek i uzyskać jednolitą masę.Żelatynę moczymy w odrobinie zimnej wody i odstawiamy,aby napęczniała.Następnie troszkę podgrzewamy w mikrofalówce i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.Odstawiamy do schłodzenia.W tym czasie schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno.Dodajemy cukier,następnie partiami mus jeżynowy i żelatynę.Mieszamy delikatnie najlepiej szpatułką do całkowitego połączenia się składników.Gotowy mus wylewamy na zimny sernik i schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc.Przed podaniem dowolnie dekorujemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik.

Dodane przez: Konto nieaktywne

Sernik z musem jabłkowym

Serników czas w mojej kuchni nastał...

sernik z brzoskwiniowym musem

Dodane przez: antrea

sernik z brzoskwiniowym musem

Ciasto jest delikatne, śmietankowe...

SERNIK Z MUSEM CZEKOLADOWYM

Dodane przez: asia89gd

Sernik z musem czekoladowym

Sernik ten zdecydowanie dopisuje...

Sernik z musem porzeczkowym

Dodane przez: Skotka

Sernik z musem porzeczkowym

Świetne połączenie słodkiego sernika...

Sernik z musem jabłkowym

Dodane przez: dorota w

Sernik z musem jabłkowym

Sernik z dodatkiem musu jabłkowego,...

Sernik

Dodane przez: Mniam1

Dyniowy sernik z musem czekoladowym

Sernik w kolorach jesieni. Kremowy,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE