Sernik z murzynkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę, cukier, wodę i kakao rozpuścić i zagotować. Po zagotowaniu wystudzić. Dodać 4 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki. Całość wymieszać mikserem, dodać pianę ubitą z 4 białek i szczypty soli.
Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać stopniowo ser i na końcu mąkę oraz proszek do pieczenia. Na końcu dodawać partiami sztywną piane z białek i delikatnie połączyć z serem.
Formę o wymiarach około 22x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej blachy przełożyć 3/4 ciasta z kakao, na ciasto wyłożyć porcjami masę serową. Na wierzchu ciasta wyłożyć w kilku miejscach pozostałe ciasto kakaowe.
Ciasto upiec w 160stopniach, przez 45minut.
Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Wystudzone ciasto polać ciepła polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze