Sernik z mlekiem w proszku z polewą toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysypujemy mąkę dodajemy margarynę, cukier, jajko, kakao i proszek do pieczenia. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto, owijamy w folię i wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Blachę o wymiarach 40x26 cm wyścielamy papierem do pieczenia i schłodzonym ciastem wylepiamy blaszkę. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180C.
2.Żółtka oddzielamy od białek, do żółtek dodajemy cukier i ucieramy na jasną, puszystą masę. Stale miksując dodajemy w kilku partiach zmielony twaróg, budyń oraz przesiane mleko w proszku. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy serowej dodajemy śmietankę kremówkę, oraz ubitą pianę z białek. całość delikatnie mieszamy łyżką. Na podpieczony spód wykładamy masę serową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 C i pieczemy 60 min. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
3.Śmietanę podgrzewamy ( nie wolno jej zagotować), zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną w kostkę czekoladę. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Ciepłą polewę rozsmarowujemy na cieście. W osobnym rondelku rozpuszczamy cukierki z mlekiem i ciepłą polewą robimy esy floresy na polewie czekoladowej.
Komentarze