Składniki na spód:
150 g masła
400-450 g herbatników
Składniki na masę serową:
1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)
2 łyżki cukru waniliowego
¾ szklanki cukru
6 jajek
Skórka otarta z cytryny
100 g masła
4 łyżki mleka w proszku
2 łyżki mąki
Sernik z mlekiem w proszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: Masło rozpuszczam i dodaję do niego zmielone herbatniki, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Dno tortownicy 26 cm wykładam papierem do pieczenia i wsypuję ciasteczkowy spód. Rozprowadzam dokładnie po tortownicy, tworząc rant na całą wysokość tortownicy (u mnie to tortownica 24 cm i rant do pieczenia tortów na wysokość 9 cm – stąd ten lekko zawinięty bok, ponieważ masa serowa nie wypełniła całej wysokości)
2.Tortownicę wkładam do lodówki i zabieram się za masę serową. Masło roztapiam w rondelku i odstawiam. Twaróg delikatnie miksuję z cukrem i cukrem waniliowym, dodaję po jednym jajku i nadal delikatnie miksuję, dodaję skórkę otartą z cytryny. Do masy dodaję roztopione masło razem z mlekiem w proszku, delikatnie miksuję. Na koniec dodaję mąkę i miksuję na niskich obrotach do uzyskania jednolitej masy.
Spód wyciągam z lodówki, wylewam masę serową i całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piekę 75 minut, a następnie uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam sernik w środku do wystygnięcia.
Sernik z mlekiem w proszku najlepszy jest po całkowitym wystygnięciu i nocy spędzonej w lodówce.
Smacznego
Komentarze