Sernik z mlekiem skondensowanym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo delikatny i puszysty sernik.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Sernik:
    -1kg sera z wiaderka
    -6 jajek
    - 3 budynie śmietankowe
    - 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 530g
    - kilka kropli olejku arakowego.
    Polewa:
    - 3 łyżki mleka
    - 1 łyżka masła
    - tabliczka czekolady deserowej 100g

Sernik z mlekiem skondensowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sernik 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.
    Żółtka utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce sera, następnie budynie i kilka kropli olejku. Na koniec wlewać po mału mleko skondensowane.
    Włączyć piekarnik na 180°C (góra-dół).
    Odstawić mikser i ręcznie łyżką wmieszać pianę. Masę serową wylać do tortownicy (24) i piec przez 30 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie zmniejszyć piekarnik do 150°C i piec 45min. Ciasto zostawić w piekarniku przez 15min, po tym czasie uchylić drzwiczki i wystudzić tak.
    W rondelku podgrzać mleko z masłem. Zdjąć z ognia, wkruszyć połamaną czekoladę i energicznie mieszać do jednolitej konsystencji. Jak sernik ostygnie, posmarować górę.

Porady

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy