Sernik z mlekiem skondensowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.
Żółtka utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce sera, następnie budynie i kilka kropli olejku. Na koniec wlewać po mału mleko skondensowane.
Włączyć piekarnik na 180°C (góra-dół).
Odstawić mikser i ręcznie łyżką wmieszać pianę. Masę serową wylać do tortownicy (24) i piec przez 30 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie zmniejszyć piekarnik do 150°C i piec 45min. Ciasto zostawić w piekarniku przez 15min, po tym czasie uchylić drzwiczki i wystudzić tak.
W rondelku podgrzać mleko z masłem. Zdjąć z ognia, wkruszyć połamaną czekoladę i energicznie mieszać do jednolitej konsystencji. Jak sernik ostygnie, posmarować górę.
Porady
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Komentarze