Sernik z masłem orzechowym i kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: Herbatniki kruszymy na piasek, masło rozpuszczamy, studzimy i łączymy z ciastkami. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka wykładamy na papier, dociskamy do dna blaszki i wkładamy do lodówki na 30 min.
Masa serowa: Ser mielimy dwukrotnie. Jeśli używamy sera z wiaderka to nie trzeba go mielić. Do garnka wkładamy wszystkie składniki na masę serową i miksujemy do połączenia składników. Masy nie należy zbyt długo miksować, ponieważ nie potrzebnie ją napowietrzymy. Na ciasteczkowy spód wylewamy masę serową. Piekarnik rozgrzewamy. Na dno piekarnika wstawiamy blaszkę z wodą. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 170 st. C przez 60-75 min. Następnie sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy sernik wystygnie, smarujemy go masą kajmakową. Orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy nimi wierzch ciasta.
Komentarze