Sernik z masłem orzechowym i kajmakiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Sernik w moim domu to obowiązkowe ciasto na każdą uroczystość. W połączeniu z masłem orzechowym i kajmakiem jest naprawdę pyszne...

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (blaszka 23/33 cm):

    spód:

    herbatniki 220 g,

    masło 120 g,


    masa serowa:

    ser 1 kg, 30 dag,

    cukier 1 szklanka,

    śmietana 18 % 200 ml,

    żółtka 2 szt,

    jajka 4 szt,

    skórka starta z pomarańczy 1 łyżeczka,

    masło orzechowe 12 łyżek,


    dodatkowo:

    masa kajmakowa pół puszki,

    orzechy włoskie do posypania ciasta,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kajmak

Sernik z masłem orzechowym i kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: Herbatniki kruszymy na piasek, masło rozpuszczamy, studzimy i łączymy z ciastkami. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka wykładamy na papier, dociskamy do dna blaszki i wkładamy do lodówki na 30 min.

    Masa serowa: Ser mielimy dwukrotnie. Jeśli używamy sera z wiaderka to nie trzeba go mielić. Do garnka wkładamy wszystkie składniki na masę serową i miksujemy do połączenia składników. Masy nie należy zbyt długo miksować, ponieważ nie potrzebnie ją napowietrzymy. Na ciasteczkowy spód wylewamy masę serową. Piekarnik rozgrzewamy. Na dno piekarnika wstawiamy blaszkę z wodą. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 170 st. C przez 60-75 min. Następnie sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy sernik wystygnie, smarujemy go masą kajmakową. Orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy nimi wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Orzechy Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować