Sernik jest naprawdę przepyszny - delikatny i kremowy. Uważam, że nie trzeba być fanem fistaszków, aby polubić ten czekoladowy, lekko słony i orzechowy smak sernika.
Sernik z masłem orzechowym i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) z rozpuszczonym masłem/margaryną, połamaną czekoladą i uprzednio posiekanymi orzeszkami.
Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym.
Przygotować masę serową.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i umieścić na ciasteczkowym spodzie.
(Miksować do połączenia się składników, aby nie napowietrzać ciasta. Wtedy sernik niepotrzebnie nam nie urośnie a następnie nie opadnie.)
Piec z parą wodną - przez około 50-60 minut (do momentu ściętego i sprężystego wierzchu) w temperaturze 170 stopni.
(Na spodzie piekarnika ustawić blachę/naczynie żaroodporne z wodą.
Dzięki temu ciasto będzie równe, nie opadnie i nie popęka.)
W międzyczasie przygotować polewę na wierzch.
Wszystkie składniki umieścić w małym garnuszku i lekko podgrzewać - do roztopienia i połączenia się składników (cały czas mieszać).
Gotową polewę od razu zdjąć z ognia i delikatnie rozsmarować na upieczonym serniku.
Ciasto ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut.
Po tym czasie sernik ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika a następnie schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).
Komentarze