Sernik z mascarpone wiśniowo - truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka, kakao, roztopione masło umieścić w malakserze i zmiksować. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno formy, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej
2.Masa serowa:
Mascarpone zmiksować z białą czekoladą. Następnie wlać kremówkę i zmiksować do powstania puszystego kremu. Dodać rozpuszczona i ostudzoną żelatynę, chwilę zmiksować. Połowę kremu wymieszać z wiśniami i truskawkami i wyłożyć na spód ciasteczkowy, następnie wyłożyć pozostałą cześć kremu. Schłodzić.
3.Mus truskawkowy:
Truskawki z cukrem pudrem zmiksować na mus, dodać żelatynę i wymieszać.
Połowę musu rozsmarować na papierze do pieczenia i suszyć w piekarniku rozgrzanym do 80-100 C. Szybko zdjąć z papieru i uformować chrupiący truskawkowy chrust. Sernik udekorować pozostałą częścią musu, chrustem truskawkowym, wiśniami i truskawkami.
Smacznego.
Komentarze