Sernik z mascarpone wiśniowo - truskawkowy

4.5 (198 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Mascarpone, biała czekolada, wiśnie, truskawki i nic więcej nie potrzeba ;)

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Spód:
    - 120g ciastek digestive
    - 50g masła, roztopionego
    - 1 łyżka kakao

    Masa serowa:
    - 500g serka mascarpone
    - 300 ml śmietany kremówki
    - 200g białej czekolady, ostudzonej
    - 2-3 łyżeczki żelatyny, rozpuszczonej w 20ml śmietany kremówki
    - 200g świeżych wiśni, wydrylowanych
    - 150g świeżych truskawek, odszypułkowanych

    Mus truskawkowy:
    - 200g truskawek
    - 40g cukru pudru
    - 2 łyżeczki żelatyny, rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z mascarpone wiśniowo - truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka, kakao, roztopione masło umieścić w malakserze i zmiksować. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno formy, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej
  • 2. Masa serowa:
    Mascarpone zmiksować z białą czekoladą. Następnie wlać kremówkę i zmiksować do powstania puszystego kremu. Dodać rozpuszczona i ostudzoną żelatynę, chwilę zmiksować. Połowę kremu wymieszać z wiśniami i truskawkami i wyłożyć na spód ciasteczkowy, następnie wyłożyć pozostałą cześć kremu. Schłodzić.
  • 3. Mus truskawkowy:
    Truskawki z cukrem pudrem zmiksować na mus, dodać żelatynę i wymieszać.
    Połowę musu rozsmarować na papierze do pieczenia i suszyć w piekarniku rozgrzanym do 80-100 C. Szybko zdjąć z papieru i uformować chrupiący truskawkowy chrust. Sernik udekorować pozostałą częścią musu, chrustem truskawkowym, wiśniami i truskawkami.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować