Jest to pyszny i szybki w wykonaniu sernik na zimno z serkiem mascarpone.
60 min
Składniki:
1 opakowanie ciastek owsianych
10 dag orzechów włoskich
9 dag roztopionego masła
50 dag serka mascarpone
21 dag cukru pudru
400 ml śmietanki 30%
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wody
2 galaretki malinowe
800 ml wody
dowolne owoce
Sernik z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka kruszymy,orzechy siekamy w blenderze i łączymy z roztopionym ciepłym masłem,wykładamy na blaszkę o wymiarach 35x25cm.
2.Przygotowaną masę rozprowadzamy równomiernie i dokładnie przyciskamy dłonią.Wkładamy do lodówki na około 30 min. aby zastygła.
3.Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. gorącej wody.
4.Śmietanę ubijamy z połową cukru , a drugą dodajemy do serka mascarpone i ucieramy na jednolitą masę.Rozpuszczoną letnią żelatynę łączymy z serkiem,następnie dodajemy ubitą śmietanę i wszystko delikatnie mieszamy.
5.Masę wylewamy na spód z ciasteczek i wygładzamy powierzchnię, od razu układamy maliny delikatnie je wciskając.Ciasto wkładamy na ok.20 min.do lodówki aby masa zaczęła się ścinać, następnie zalewamy tężejącą galaretką.
6.Na początku rozpuszczamy 2 galaretki w 800 ml gorącej wody i pozostawiamy do stężenia.
Komentarze