SERNIK Z MASCARPONE

4.99 (151 ocen)

  • 60 min

Jest to pyszny i szybki w wykonaniu sernik na zimno z serkiem mascarpone.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciastek owsianych
    10 dag orzechów włoskich
    9 dag roztopionego masła
    50 dag serka mascarpone
    21 dag cukru pudru
    400 ml śmietanki 30%
    2 łyżki żelatyny
    1/3 szklanki wody
    2 galaretki malinowe
    800 ml wody
    dowolne owoce
Wystaw ocenę:

4.99 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciasteczka owsiane Galaretki

Sernik z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciastka+orzechy+masło 1. Ciasteczka kruszymy,orzechy siekamy w blenderze i łączymy z roztopionym ciepłym masłem,wykładamy na blaszkę o wymiarach 35x25cm.
  • Spód ciasta 2. Przygotowaną masę rozprowadzamy równomiernie i dokładnie przyciskamy dłonią.Wkładamy do lodówki na około 30 min. aby zastygła.
  • 3. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. gorącej wody.
  • Masa 4. Śmietanę ubijamy z połową cukru , a drugą dodajemy do serka mascarpone i ucieramy na jednolitą masę.Rozpuszczoną letnią żelatynę łączymy z serkiem,następnie dodajemy ubitą śmietanę i wszystko delikatnie mieszamy.
  • Malinki 5. Masę wylewamy na spód z ciasteczek i wygładzamy powierzchnię, od razu układamy maliny delikatnie je wciskając.Ciasto wkładamy na ok.20 min.do lodówki aby masa zaczęła się ścinać, następnie zalewamy tężejącą galaretką.
  • 6. Na początku rozpuszczamy 2 galaretki w 800 ml gorącej wody i pozostawiamy do stężenia.

Porady

Możemy użyć dowolnych owoców i galaretek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować