Sernik z Marsa

4.5 (192 ocen)

Cudowne połączenie twarogu sernikowego, czekolady i batonów Mars :)

Składniki:

  • 250 g ciasteczek czekoladowych, mogą być petit beurre z czekoladą (dałam około 300 g takich biedronkowych - nie pamiętam nazwy)
    150 g rozpuszczonego masła
    2 łyżki brązowego cukru
    20 g masła, dodatkowo
    300 ml śmietany kremówki
    50 g mlecznej czekolady, posiekanej
    3 łyżeczki żelatyny (dałam o jedną więcej)
    60 ml wody (gorącej, do rozpuszczenia żelatyny)
    500 g sera białego o kremowej konsystencji (trzykrotnie mielony, ewentualnie mascarpone, ricotta)
    110 g cukru pudru
    180 g batoników Mars, posiekanych na około 1 cm kawałeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z marsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka ugnieść łyżką lub zmiksować na gładko tak, by nie było grudek. Dodać roztopione masło i wyrobić gładką masę. Tortownicę (20 cm) wyłożyć folią aluminiową, następnie przełożyć masę ciastkową, dokładnie ugnieść. Zrobić również boki ciasta. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
  • 2. W małym garnuszku rozpuścić dodatkowe masło z cukrem brązowym i 2 łyżkami śmietany kremówki. Ma powstać sos, ostudzić.
  • 3. W nastepnym garnuszku roztopić czekoladę (można w mikrofali) z 2 łyżkami śmietany kremówki. Odstawić.
  • 4. Ubić kremówkę. Ser ubić z cukrem pudrem na gładką masę. Wymieszać z ubitą śmietaną. Wlać powoli ciepłą żelatynę, wymieszać dokładnie, dodać posiekane marsy.
  • sernik przed włożeniem do lodówki 5. Wyjąć z lodówki tortownicę z gotowym spodem i ułożyć na niej połowę masy serowej, następnie polać ją połową sosu maślanego i połową czekoladowego, porobić esy-floresy. Nałożyć pozostałą część masy serowej, wygładzić i polać resztą sosu maślanego i czekoladowego. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować