Nie za słodki, bez cukru, słodzony tylko owocami sernik na zimno zachwyci każdego.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
spód
▸200 g ciastek pełnoziarnistych
▸2 banany
▸2 łyżki kakao
▸20 g masła rozpuszczonego
masa
▸400 g twarogu (dałam półtłusty)
▸1 mango
▸20 g żelatyny + 150 ml wody
wierzch
▸1 banan
▸1 galaretka + 250 ml wody
Sernik z mango i bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka kruszymy. Dodajemy banany, kakao, rozpuszczone masło i blendujemy do połączenia składników. Formujemy spód (forma 22) i wkładamy do zamrażarki.
2. Żelatynę rozpuszczamy i studzimy. Galaretkę rozpuszczamy i również studzimy. Mango blendujemy.
3. Twaróg razem z mango miksujemy i na koniec dodajemy żelatynę (można dosłodzić). Masę przelewamy do formy.
4. Pokrojonego banana układamy na wierzch i wkładamy do lodówki. Gdy masa lekko stężeje, lejemy galaretkę i najlepiej na całą noc chłodzimy w lodówce.
Komentarze