Delikatny sernik na zimno z galaretkami i malinami.(można z wiśniami). Sernik na biszkopcie z czekoladą, bardzo delikatny i pyszny.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
biszkopt:
-5 jaj
-170 g. cukru
-1 cukier waniliowy
-85 g. mąki tortowej
-85 g. mąki ziemniaczanej
-1 czubata łyżeczka proszku do piecz.
-1 gorzka czekolada,posiekana
galaretka z malinami:
-3 galaretki malinowe
-3/4-1 l. gorącej wody
-garść malin (tutaj mrożone-280 g.)
masa serowa:
-1 kg. sera śmietankowego
-200 g.jogurtu naturalnego
-1 śmietan-fix
-3-5 czubatych łyżek cukru pudru
-2 galaretki cytrynowej
-1/2 l. gorącej wody
Sernik z malinami na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Dodawać po żółtku, ubić. Przesiać mąkę z proszkiem,delikatnie wymieszać.Dodać drobno posiekaną czekoladę, ale nie startą na tarce. Lekko wymieszać, przełożyć na blaszkę,30x40, wyłożoną papierem.Piec ok. 25 min.175*.
2.warstwa galaretki z malinami-Galaretki rozpuścić we wrzątku i ostudzić do lekkiego tężenia. Górę w biszkopcie zdrapać, albo ściąć.Wylać tężejące galaretki, porozrzucać maliny. Włożyć na pół godziny do lodówki.
3.masa serowa- Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do lekkiego tężenia.Jogurt zmiksować z pudrem, śnieżką, potem z serem. Na koniec zmiksować z galaretkami. Wyłożyć na galaretkę z malinami.
Na górze można zrobić jakiś wzorek. Całość schłodzić.
Komentarze