Sernik z malinami i kremem z białej czekolady

  • wyświetlono: 405 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Połączenie sernika i ciasta z kremem, pyszne i zaskakujące

IMG_20180626_130745_225
  • 16 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

spód:

50 g miękkiego masła
3 jajka, białka oddzielnie od żółtek
1/2 szklanki cukru trzcinowego
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa serowa:

700 g waniliowego serka homogenizowanego
4 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
torebka budyniu waniliowego (60 g)
500 g malin

krem:

150 ml słodkiej śmietanki 30%
150 g białej czekolady
250 g mascarpone

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z malinami i kremem z białej czekolady

  • 1. Przygotuj kwadratową foremkę 20x20, dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj spód pod sernik. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Miękkie masło utrzyj na puch z cukrem i żółtkami. Dodaj partiami mąkę, na końcu proszek do pieczenia. Dokładnie utrzyj ciasto. Na końcu delikatnie wmieszaj ubite białka.Gotowe ciasto przełóż do foremki, wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Piecz przez 20-30 minut do suchego patyczka. Gotowy spód wystudź. Przygotuj masę serową. Jajka ubij na puch z cukrem pudrem, dodaj serek homogenizowany, krótko zmiksuj. Dodaj do masy proszek budyniowy i dokładnie zmiksuj. Masę serową wylej na wystudzony spód. Po wierzchu równomiernie poukładaj maliny czubkami do dołu. Wstaw sernik do piekarnika, powinien jeszcze być ciepły. Piecz w 150 stopniach przez godzinę. Gotowy sernik wystudź w piekarniku, przed podaniem dobrze go schłodzić przez godzinę.
    Przygotuj krem: białą czekoladę i śmietankę włóż do rondla, podgrzewaj na małym ogniu rozpuszczenia się czekolady,dokładnie mieszaj. Powstałą mieszaninę wystudź a następnie włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ubij czekoladową śmietankę na puszysta masę, dodaj serek mascarpone dokładnie zmiksuj. Krem wyłóż na wystudzony sernik, wyrównaj wierzch, widelcem zrób ładny wzorek. Sernik schłódź przed podanie co najmniej godzinę. Przechowuj w lodówce.

Porady

Pamiętaj aby śmietankę i białą czekoladę tylko podgrzać, łatwiej ją później ubijesz

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastokremsernikbiała czekoladaMalinywypiek

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z malinami i białą czekoladą

Dodane przez: juchab

Ciasto z malinami i białą czekoladą

Po prosto rozpływa się w ustach!

Ciasto marchewkowe z krem z białej czekolady i mascarpone

Dodane przez: PolskaGotuje

Ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady...

Ciasto marchewkowe to jeden z moich...

Jogurtowy sernik z morelami i białą czekoladą

Dodane przez: bienpyt

Jogurtowy sernik z morelami i białą czekoladą

Wilgotny sernik bez sera –grecki,...

Sernik z białą czekoladą i koksem

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Sernik z białą czekoladą i kokosem

Poezja smaku zamknięta w jednym...

image-062itnb

Dodane przez: nihilsubsolenovum

Sernik z białą czekoladą

Sernik ten jest delikatny i kremowy...

sernik z borówkami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Sernik z borówkami i polewą z białej czekolady

Uwielbiam serniki i ciągle próbuję...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.