Sernik z malinami i kremem z białej czekolady

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Połączenie sernika i ciasta z kremem, pyszne i zaskakujące

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • spód:

    50 g miękkiego masła
    3 jajka, białka oddzielnie od żółtek
    1/2 szklanki cukru trzcinowego
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    masa serowa:

    700 g waniliowego serka homogenizowanego
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru pudru
    torebka budyniu waniliowego (60 g)
    500 g malin

    krem:

    150 ml słodkiej śmietanki 30%
    150 g białej czekolady
    250 g mascarpone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z malinami i kremem z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj kwadratową foremkę 20x20, dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj spód pod sernik. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Miękkie masło utrzyj na puch z cukrem i żółtkami. Dodaj partiami mąkę, na końcu proszek do pieczenia. Dokładnie utrzyj ciasto. Na końcu delikatnie wmieszaj ubite białka.Gotowe ciasto przełóż do foremki, wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Piecz przez 20-30 minut do suchego patyczka. Gotowy spód wystudź. Przygotuj masę serową. Jajka ubij na puch z cukrem pudrem, dodaj serek homogenizowany, krótko zmiksuj. Dodaj do masy proszek budyniowy i dokładnie zmiksuj. Masę serową wylej na wystudzony spód. Po wierzchu równomiernie poukładaj maliny czubkami do dołu. Wstaw sernik do piekarnika, powinien jeszcze być ciepły. Piecz w 150 stopniach przez godzinę. Gotowy sernik wystudź w piekarniku, przed podaniem dobrze go schłodzić przez godzinę.
    Przygotuj krem: białą czekoladę i śmietankę włóż do rondla, podgrzewaj na małym ogniu rozpuszczenia się czekolady,dokładnie mieszaj. Powstałą mieszaninę wystudź a następnie włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ubij czekoladową śmietankę na puszysta masę, dodaj serek mascarpone dokładnie zmiksuj. Krem wyłóż na wystudzony sernik, wyrównaj wierzch, widelcem zrób ładny wzorek. Sernik schłódź przed podanie co najmniej godzinę. Przechowuj w lodówce.

Porady

Pamiętaj aby śmietankę i białą czekoladę tylko podgrzać, łatwiej ją później ubijesz

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Maliny Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować