Sernik z malinami, czarną i czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:Mąkę przesiać na stolnicę,dodać pozostałe skaładniki ,posiekać nożem a następnie zagnieść ciasto.Zawinąć w folię i schłodzić przez około godzinę w lodówce.
2.Ser zmielić dwukrotnie.Masło utrzeć na puch dodając po trochę sera,cukru ,olejku i po jednym żółtku(białka odkładać do miski dodać 2 od ciasta)
3.Z białek ubić sztywną pianę.Połączyć drewniana łyżką z masą serową.
4.Połową schłodzonego ciasta wylepić dno natłuszczonej i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 25 cm
5.Wyłożyć połowę masy serowej,rozłożyć połowę oczyszczonych owoców.
6.Owoce przykryć pozostałą masą serową , ponownie rozłożyć owoce lekko wciskając je do środka.
7.Na owoce zatrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto .Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na niskim poziomie w temp.200 st.C przez około 60 minut.Gdyby ciasto pod koniec pieczenia zaczęło nam się przypalać ,przykryć wierzch folią.Pozostawić na kilka godzin do całkowitego wystygnięcia.
Komentarze